Милов режим молебане и литије прогласио за субверзивне активности из земље и окружења

ЊЕГОВО ВЕЋЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПОРУЧИЛО СРБИЈИ ДА ЈОЈ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ МЕШАЊЕ У СТВАРИ ЦРНЕ ГОРЕ

"Субверзивна" Подгорица

* Веће је иступило и са тактичком похвалом: Митрополија је допринела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње

* ФАКТИ: Има ли суштинске разлике између ове нашминкане претње Србији и СПЦ и њеним епархијама у Црној Гори и приписивања преко Апела 88 (800) званичном Београду, СПЦ и „великосрпском национализму“ намере да Ђукановићеву Црну Гору демонтирају и себи потчине?

____________________________________________________________________

        ВЕЋЕ за националну безбедност Црне Горе заседало је данас поводом протеста изазваних усвајањем Закона о слободи вероисповести и оценило да је Црна Гора "сигурна и безбедна држава упркос субверзивним активностима из земље и непосредног окружења", саопштено је из Владе.

        Веће је оценило да је од усвајања закона било "озбиљнијих атака на стабилност и мир" у Црној Гори, поздравило "допринос" Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве (СПЦ) "мирним окупљањима" противника, али и "висок степен одговорности грађана".

        Поручено је да државни органи "неће дозволити "спољно мешање" у унутрашње прилике Црне Горе и њено "суверено право да сами и слободно водимо спољну и унутрашњу политику".

        Протестне шетње противника закона пратила је "снажна и негативна политичка, и непримерена и агресивна медијска кампања уз велики број дезинформација и лажних вести са циљем узнемиравања јавности и грађана, и подстицања нереда и нестабилности", наводи се у саопштењу.

        "Носиоци тих активности били су из земље, али и из нашег непосредног окружења, са јасном намјером дезинформисања грађана, а посебно верника о наводном сценарију упада у верске објекте Српске православне цркве, протеривању свештеника и притисцима на српску заједницу у Црној Гори", констатује се саопштењем.

        Веће за националну безбедност сматра да су "субверзивне активности ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом, и органима реда и безбедности и то свим средствима", те да је "њихов циљ био угрожавање виталних уставних и демократских вредности Црне Горе".

        Поводом масовних окупљања противника Закона о слободи вероисповести, у организацији Митрополије црногорско-приморске (МПЦ), Веће је оценило да је Митрополија "допринела мирним окупљањима, одупирући се и одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње".

        МПЦ је у периоду од 26. децембра прошле до 7. јануара ове године широм цркве организовала масовне протестне шетње којим тражи од власти да повуче закон, промени постојећи или усвоји нови.

        Веће је констатовало и "висок степен одговорности највећег броја грађана и учесника протестних окупљања, који нису подлегли незапамћеној кампањи и дезинформацијама о угрожености њихових верских права и слобода".

        Поручено је да државни органи "неће дозволити спољно мешање" у унутрашње прилике Црне Горе и њено "суверено право да сама и слободно води спољну и унутрашњу политику".

        "Црној Гори као грађанском и демократском друштву припада искључиво и легитимно право да штити слободе и уређује права свих грађана који у њој живе", закључује се у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари