Лончар: Неки би да руше Вучића преко статистике о умрлим од ковид-19

НАВЕО ДА ЈЕ ДА ИНФЕКТИВНА КЛИНИКА ИМА 40 КОВИД-ПАЦИЈЕНАТА И ДА МОЖЕ ДА ПРИМИ ЈОШ ТОЛИКО

* Министар здравља Зоран ЛОНЧАР истакао да су подаци БИРН-а измишљени и да је очекивао да БИРН напише да је Србија једна од најбољих по резултатима борбе против ковида, али да се нада да ће и тога бити јер, како је рекао, и ти који то финансирају виде да има резултата

_______________________________________________________________

       ИГРЕ око статистичкиј података о жртвама ковида 19, у ствари знак да су неки помислили да је то погодан теран да компромитују кризни штаб, а крајњи циљ им је председник Србије Александар Вучић.

       „Није фер да ово злоупотребљавате", поручио је министар новинарки телевизије Н1 и додао да је на предлог те телевизије он написао оставку, али да не зна где је, како је рекао, доктор Шолак да прими оставку.

       Претходно је на питања новинара о правом броју жртава короне, епидемиолог Предраг Кон рекао да је, када је рекао да је у Београду било три пута више мртвих од пријављеног броја, мислио на морталитетну статиситику, односно да је реч о процени.

       Кон је потврдио да је у праву министар Лончар који је рекао да Конова изјава није тачна и да је потребна ревизија података.

       На конференцији за новинаре Лончар је и новинарки портала поручи: „Вама је стало да рушите систем и то је легитимно".

       Лончар је истакао да су подаци БИРН-а измишљени и да је очекивао да БИРН напише да је Србија једна од најбољих по резултатима борбе против ковида, али да се нада да ће и тога бити јер, како је рекао, и ти који то финансирају виде да има резултата.

       Министар здравља је казао да "живот нису избори и дерби", наводећи да се тренутно ради "о другим стварима".

       Како је навео, важно је да грађани знају да су једини валидни подаци они које градске ковид болнице шаљу Институту за јавно здравље "Батут" и да се подаци шаљу на сваких 24 сата.

       Он је навео да је њему и члановима Кризног штаба највише стало до истине и да зато инсистирају на ревизији, које ће "сигурно бити".

       На конференцији за новинаре кризног штаба демантовано је писање неких медија да расте број пацијената на Инфективној клиници у Београду, уз наглашавање да није попуњено ни пола капацитета.

       Лончар је навео да је Инфективној клиници смештено 40 пацијената, у болници "Драгиша Мишовић" 22, на Бежанији 66, у Клиничком центру Ниша 13, у КЦ Војводине 15, у КЦ Крагујевца 16 и у КЦ Ужица 36 пацијената.

       "Имамо 290 слободних респиратора и довољно капацитета да реагујемо, а повећање броја оболелих је минимално", рекао је Лончар.

       На конференцији за новинаре је речено да грађани и даље треба да се придржавају свих мера и да буду појачано опрезни.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари