Лечић, Јерков, Божовић, Милојичић и Милосављевић напустили седницу ГО ДС

„ЖУТИ“ РАСПУСТИЛИ СВОЈ ОДБОР У БЕОГРАДУ И „ДЕМОКРАТСКУ ОМЛАДИНУ“

* Бранислав ЛЕЧИЋ тврди да је на седници тражио реч и да му неосновано није дата

* Саша ПАУНОВВИЋ: То је група која је и раније у јавности оспоравала званичну политику странке и одлуке Главног одбора

_________________________________________________________________________

        ДЕО чланова Главног одбора Демократске странке (ДС) напустио је данашњу седницу ГО у Београду а један од њих, Бранислав Лечић, казао је новинарима да му није дата реч када је затражио, и оценио да се демократија "полако укида у ДС".

        "Мислим да нема кворума и да на седници учествују гости који нису чланови странке", рекао је Лечић новинарима у холу зграде општине Стари град, где се одржава седница и додао да се неће враћати на седницу.

        Поред њега, седницу су напустили и посланици ДС Александра Јерков, Радослав Милојичић Кена и Балша Божовић, као и бивши министар Слободан Милосављевић.

Пауновић: Група која је напустила седницу

ГО раније оспоравала нашу политику

        ЗАМЕНИК председника Демократске странке (ДС) Саша Пауновић изјавио је да је група чланова те странке која је напустила седницу Главног одбора ДС и раније у јавности оспоравала "званичну политику странке и одлуке Главног одбора".

        Он је новинарима казао да напуштањем седница та група покушава да обори кворум, али да није успела.

        Поводом тврдњи члана ДС Бранислава Лечића да није добио реч, Пауновић је рекао да се он јавио у тренутку када је закључена тачка дневног реда, а да је по пословнику дужан да се јави пре њеног закључивања.

        "Они су сви говорили и кад сам рекао да треба да се гласа Лечић се јавио, а то по прецедури није могуће", казао је Пауновић.

        Пауновић је напоменуо да је Лечић имао могућност и касније да говори поводом извештаја о раду странке.

        На питање да ли ће чланови који су напустили седницу сносити одговорност, Пауновић је истакао да само напуштање и оспоравање кворума као последицу не може да има дисциплинску одговорност.

        Према његовим речима, дисциплинску одговорност могу да сносе иступањем у јавности супротно интересима странке, да о томе одлучују органи странке, али да нико не може бити искључен из ње "преко ноћи", већ постоји процедура.

        Након седнице ГО ДС започела је седница Уједињене ДС.

Распуштени градски одбор ДС

Београда и Демократска омладина

        ИЗВРШНИ одбор Демократске странке донео је данас одлуку о распуштању Градског одбора Београд и Демократске омладине, саопштено је из ДС.

        "Разлог за ову политичку одлуку је неактивност градског одбора, као и заустављање штетних пракси које су Демократској странци на локалним изборима у Београду и донеле најлошији резултат у историји странке и тиме је ставили на маргину политичког живота у Србији", наводи се у саопштењу.

        Такође, представници омладине приликом организације изборног конгреса нису деловали у складу са демократским процедурама којих се Демократска странка бескомпромисно држи од свог оснивања, чиме су нанели штету Демократској омладини и странци, додаје се у саопштењу.

        "Демократска странка одлучна је у својим намерама да стане на пут поделама у странци и личним политичким агендама које су прече од интереса грађана и опозиционе борбе против режима", истичу из ДС.

Зеленовић: ДС одлучила да буде нормална странка

        ПРЕДСЕДНИК странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић изјавио је данас да је Демократска странка на Главном одбору одлучила да буде нормална странка за коју ће сваки грађанин бити сигуран да је то странка која ће променити Србију.

        Зеленовић је новинарима уочи седнице Главног одбора Уједињене Демократске странке казао да ће се то десити након што се странка промени.

        "Она се мења тако што отвара своје пословање. Одбор за финансијско управљање и контролу странке ће омогућити да се зна како се сваки динар троши. Тако ћемо бити странка која не зависи од тајкуна, било чијих интереса и буџета, већ само од грађана", рекао је он.

        Зеленовић је истакао да је уједињење прилика да нови људи уђу у политику, а да се стара лица повуку "у други и трећи ред и пусте да нова лица са новим одговорима изађу пред грађане".

        "Нема јаке Србије без јаке Демократске странке која ће одговорити на кључна питања да је Србији место на Западу, да има стратегију за интеграције у ЕУ, да се не може бежати од решења питања Косова и да се изборимо да свако у Србији поштено и нормално гласа", додао је он.

        Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је да коначни чин уједињења СДС и Заједно за Србију у Уједињену Демократску странку (ДС) очекује "после Нове године".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари