Лајчак: ЗСО ће бити формирана после потписивања правно обавезујућег споразума

ЗАТРАЖИО ОД ПРИШТИНЕ ДА ПРИМЕНИ СПОРАЗУМЕ О ЗАЈЕДНИЦИ ОПШТИНА СА СРПСКОМ ВЕЋИНОМ

* „Ако нема воље за споразумом - неће га бити. Неће бити нормализације односа без ЗСО. Косово је то потписало, Скупштина ратификовала. Косово треба да га примени

* Захвалио се Авдулаху Хотију јер је показао лидерство у наставку дијалога у тешким околностима“: „Он се врло често и тешко критикује, али се он бави тешким темама и земље ЕУ су то увиделе и цене

____________________________________________________________

       СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Европске уније (ЕУ) за питања суседства на западном Балкану и дијалог Косово-Србија Мирослав Лајчак затражио је данас од институција Косова* да примењују споразум о Заједници општина са српском већином (ЗСО).

       "Да појасним да је споразум о ЗСО постигнут у Бриселу 2013. године и после 2015, али није примењен. Она треба да буде формирана у сагласности са духом Устава. У следећем кораку треба разговарати о Статусу (ЗСО). Она је део свеобухватног споразума који почиње да се примењује након потписивања. Имплементација ће бити након потписивања (свеобухватног) споразума. О детаљима за ЗСО треба се договорити као о делу потписивања споразума. Треба да буде јасно шта се потписује и шта се каже", казао је Лајчак.

       Рекао је и да постоје споразуми о ЗСО из 2013. и 2015. године и мишљење Уставног суда и на основу њих треба да се припреме документа и да се разговара.

       Стране су се договориле да ће се о томе разговарати, казао је он.

       Рекао је да се преговара о нормализацији односа и да није на њему да одреди шта то подразумева.

       "Косово је јасно ставило до знања шта је нормализација и Београд је то исто урадио. Трудићемо се да обезбедимо нормализацију. Ја сам ту да олакшам процес, нисам у позицији да кажем шта је то. Ја желим споразум између Косова и Србије. Ако нема воље за споразумом - неће га бити. Неће бити нормализације односа без ЗСО. Косово је то потписало, Скупштина ратификовала. Косово треба да га примени. То је део преговора. Када политичари не желе да се текст (споразума) отвори и ми то не желимо, али желимо да се имплементира то што је обећано", казао је Лајчак.

       Према његовим речима, кључни принцип је да се оствари све што је потписано и додао да је компромис добро познат принцип сваких преговора.

       "Ако желим да добијем нешто - треба такође да дам нешто. Ми се састајемо ради компромиса. То су тешки преговори и обе стране треба да су спремне да учине свој део, да дају и узму оно што желе", казао је Лајчак.

       Истакао је да се дијалог води да би се разговарало о отвореним питањима у односима са Србијом и подвукао да се Косово обавезало да спроведе све споразуме, укључујући и онај о ЗСО.

       Говорећи о сусретима које је имао на Косову, рекао је да је имао 25 сусрета са лидерима и оценио да је од претходне посете Косову уочио значајан прогрес у дијалогу.

       "Сложили смо се које су главне теме део споразума. Преговарамо о свеобухватном правно обавезујућем споразуму Косово-Србија", казао је Лајчак и додао да је жеља да се тим споразумом помогне стабилизацији региона.

       Захвалио се премијеру Авдулаху Хотију који је показао лидерство у наставку дијалога у тешким околностима.

       "Он се овде врло често и тешко критикује, али се он бави тешким темама и земље ЕУ су то увиделе и цене", казао је Лајчак.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари