Командно-штабна вежба REGEX 18 у центру симулација у београдској касарни „Бањица 2

ОБУКА ШТАБНИХ ОФИЦИРА БРИГАДА ЗА ДЕЛОВАЊЕ У МУЛТИНАЦИОНАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

          У ЦЕНТРУ за обуку путем симулација у београдској касарни „Бањица 2“ почела je петодневна мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама REGEX 18, саопштило је Министарство одбране. Она представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација.

         Циљеви обучавања, које се изводи по НАТО стандардима и процедурама, фокусирани су на унапређење способности штабних официра команде бригаде за командовање у мултинационалном окружењу.

         – Након дугих и опсежних припрема почињемо са фазом извођења командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама. Од успостављања Иницијативе REGEX, ово је пета у серији вежбовних активности која се изводи у организацији НАТО-a од 2014. године – рекао је пуковник Бошко Зорић, вршилац дужности начелника Управе за обуку и доктрину и официр за планирање ове вежбе.

         Он је нагласио да Војска Србије први пут припрема и изводи ову командно-штабну вежбу. Осим припадника Војске Србије, на вежби учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.

         Основни циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари