Киф: Британски предлог резолуције о Сребреници није био уперен против Србије

„МИ СМО ПРИЈАТЕЉИ БАЛКАНА, КОСОВО ЈЕ ЗА НАС НЕЗАВИСНА ДРЖАВА“

* Замољен да прокоментарише медијске наводе да иза појединих акција косовске специјалне полиције на северу Косова стоје британски саветници, Киф је казао да не говори о теоријама завере и оценио да су то глупости

_________________________________________________________

         ОДЛАЗЕЋИ британски амбасадор у Србији Денис Киф изјавио је данас да две земље имају комплексан однос, али и да деле заједничке вредности.

         "Треба да разговарамо о тешким питањима, али то можемо јер делимо заједничке вредности", казао је Киф у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине.

         Оценио је да британски предлог резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН пре три године није био усмерен против Србије и навео да су за помирење у региону потребни "искреност и отворена дискусија, а не релативизација".

         Замољен да прокоментарише медијске наводе да иза појединих акција косовске специјалне полиције на северу Косова стоје британски саветници, Киф је казао да "не говори о теоријама завере" и оценио да су то "глупости".

         "Наша политика око Косова је да подржавамо повратак дијалогу уз посредовање ЕУ. Ми смо пријатељи Балкана, Косово је за нас држава, али кажемо да треба да разговарате и да решење буде постигнуто кроз дијалог", рекао је Киф.

         Навео је да је улазак Србије у ЕУ у интересу и Београда и Лондона, јер Велика Британија жели "стабилан, просперитетан и безбедан" Западни Балкан.

         Поводом изласка Велике Британије из ЕУ (Брегзит), Киф је рекао да није тачно да та земља "одлази из Европе", да је чланица НАТО и да ће "остати партнер свих земаља ЕУ и Балкана".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари