Јањић: Изјава Боцан-Харченка одудара од става Русије да ће подржати сваку одлуку Београда

ТВРДИ ДА БИ НОВА РЕЗОЛУЦИЈА СБ УН ПРЕДСТАВЉАЛА «ОПАСНОСТ ЗА СРБИЈУ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ»

* «Сценарио са заменом Резолуције 1244 новом представља подстицај да Србија напусти пут ка Европској унији, чиме би Русија на велико трговала са Америком»

________________________________________________________________________

        ДИРЕКТОР београдског Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је да изјава амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка "одудара од става Русије" да ће подржати сваку одлуку Београда у решавању косовског питања.

        Јанић је за агенцију "Бета" оценио да је став Боцан-Харченка о утврђивању нове резолуције Савета безбедности Уједињених нација, "већ виђен" и оценио је да тај став није случајно изнет на Дан Еврпопе, који се данас обележава.

        Према његовим речима, такав сценарио о промени Резолуције 1244 представља подстицај да Србија напусти пут ка Европској унији, чиме би, како је навео, "Русија на велико трговала са Америком".

        Он је оценио да у таквом сценарију не види интерес Србије, већ да он за Србију представља опасност на европском путу, као и политички тежак период и "економску катастрофу", у којој, како је оценио, "не би могла да помогне Русија".

        "Није јасан искрени став Москве, ако став уопште постоји, према режиму Александра Вучића", казао је Јањић и оценио да изјава Боцан-Харченка "не изгледа као став подршке".

        Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у Савету безбедности Уједињених нација доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.

        "Непроменљива пажња СБ УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема", рекао је Боцан-Харченко за данашње издање листа Политика.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари