Инцко: Расположење за примену `бонских овлашћења` веће је него пре пет година

ТВРДИ: „НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА УКИДАЊЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА, АЛИ ЈЕСТЕ ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА БиХ“

* „Када буде позитивна процена политичке ситуације у земљи и пуна имплементација Дејтона, тада ће бити време да се затвори ОХР. Сада не можемо рећи да је време за затварање, посебно поред реторике о отцепљењу

___________________________________________________________

       ВИСОКИ представник Валентин Инцко изјавио је да САД нису изгубиле интерес за БиХ, и додао да је америчка администрација тражила да се употребе бонска овлаштења ако буде било потребе.

       Говорећи о недавним састанком с Метјуом Палмером у Берлину, Инцко је рекао да "сваки пут када Палмер долази у БиХ, долази како би пружио америчку подршку".

       „САД нису изгубиле интерес за БиХ. Поред свих криза у свијету које су много крупније од оне у Босни и Херцеговини, Палмер је нашао време да дође у БиХ и ја сам му захвалан. Рекао је да ће доћи поново за три, четири седмице", рекао је Инцко.

       На питање - да ли су разговарали о затварању ОХР и реформи Устава БиХ - Инцко је одговорио да још није време за затварање ОХР, али да за реформу Устава БиХ – јесте.

       „Када буде позитивна процена политичке ситуације у земљи и пуна имплементација Дејтона, тада ће бити време да се затвори ОХР. Сада не можемо рећи да је време за затварање, посебно поред реторике о отцепљењу", тврди високи представник међународне заједнице.

       Упитан да ли ће користити бонска овлаштења, Инцко је рекао да је, приликом његовог прошлог боравка у Савету безбедности УН, америчка администрација ескплицитно рекла да се употребе бонска овлаштења, ако буде потребне, а да су то тражили и Немци.

       „Ја сам присталица да су добра домаћа решења најбоља, али ако се настави са оваквом ситуацијом дође до промене расположења међународне заједнице и тражиће се употреба бонских овлаштења, не због нас, него због интереса народа. Искрено да вам кажем, расположење за употребу бонских овлаштења је веће сада него пре пет година, али никаква одлука још није донесена", рекао је, између осталог, Инцко за телевизију "Н1".


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари