Фискални савет против укидања „формуле за усклађивање пензија“

ПРОТИВИ СЕ И ПРАВУ ВЛАДЕ ДА УЗ ПЕНЗИЈУ  ИСПЛАЋУЈЕ „НОВЧАНО УВЕЋАЊЕ“

         ФИСКАЛНИ савет данас је негативно оценио предложене законске измене којима се, поред укидања закона о привременом смањењу пензија, укида и формула за усклађивање пензија и Влади даје дискрециона могућност да исплаћује „новчано увећање” уз пензију.

         Предлог да се укине формула за усклађивање пензија угрозио би предвидљивост која карактерише европске пензијске системе, чиме би се пензијски систем Србије деградирао на ниво најнестабилнијих система у земљама Северне Африке и Блиског Истока, наводи се у оценама Фискалног савета о предлогу закона о изменама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању, које је то независно тело доставило Скупштини Србије.

         Савет је оценио да предлог да се уведе дискрециона могућност Влади да исплаћује „новчано увећање” уз пензију није у складу са принципима пензијског осигурања и крши принципе одговорне социјалне политике.

         Предлог Фискалног савета је да Влада Србије повуче законске измене, како не би дошло до угрожавања једног од кључних економских и друштвених система у Србији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари