Два дана након видео-самита – Вучић и Хоти почињу преговоре у Бриселу

ПОРТПАРОЛ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПЕТЕР СТАНО:  ДОМАЋИН ЋЕ БИТИ БОРЕЛ, А ПОСРЕДНИК - ЛАЈЧАК

Петер Стано

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијер Косова* Авдулах Хоти састаће се у недељу 12. јула у Бриселу, најавио је данас портпарол Европске комисије Петер Стано.

        Стано је рекао да је то наставак дијалога на високом нивоу уз посредовање ЕУ и први састанак од новембра 2018.

        Домаћин састанка је високи представник ЕУ Жозеп Борел, а посредник у преговорима специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак, рекао је Стано.

        На састанку ће, додао је, бити обновљена расправа и рад на постизању свеобухватног и правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова* по свим отвореним питањима.

        Наставак дијалога заказан је два дана после виртуелног самита којем су у петак 10. јула домаћини француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.

        Одговарајући на питања новинара Стано је данас рекао да није случајно што се дијалог Београда и Приштине обнавља два дана после виртуелног француско-немачког самита јер је то "логичан след догађаја".

        "Све што чинимо као ЕУ и као земље чланице чиниће се са заједничким циљем да се покрене дијалог. Није коинциденција што се дијалог наставља у недељу, после вирутуелног самита са лидерима Француске, Немачке и ЕУ", рекао је.

        Он је додао да су у питању "комплемнетарни догађаји, део процеса који показује подршку ЕУ и њену жељу да олакша тај процес".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари