Ђурић: Приштина не пристаје да ЗСО буде прва тема разговора у Бриселу

ТЕМА `СТРУЧНИХ ТИМОВА` БИЛА – МЕЂУСОБНА ФИНАНСИЈСКА ПОТРАЖИВАЊА 

* „Не пада нам на памет да разговоре о ЗСО претворимо у разговоре о положају националних мањина нити ћемо икад пристати да српски народ на Косову на било ком састанку буде третиран као национална мањина

* „На Косову се вара свако ко машта да може бити свеобухватне нормализације односа са Србијом у било којој форми без да се претходно у слово спроведе Бриселски споразум

* „Имали смо не претерано рационалну и жучну дискусију. Приштинска страна је покушала да одведе дискусију 13 векова уназад и да представи Србе као колонизаторе на Косову

__________________________________________________________________

       ДИРЕКТОР Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић изјавио је данас у Бриселу да је српска делегација на преговорима с Косовом под окриљем ЕУ инсистирала да тема Заједница српских општина (ЗСО) буде прва тема разговора и да се Приштина томе супротставила.

       После бриселских преговора Београда и Приштине на техничком нивоу, о међусобним финансијским потраживањима и имовини, Ђурић је рекао да српска делегација коју предводи, "није пристала да тема ЗСО буде скинута са дневног реда" или "преименована на начин који не би одражавао статусно неутрално форму дијалога".

       "Не пада нам на памет да разговоре о ЗСО претворимо у разговоре о положају националних мањина нити ћемо икад пристати да српски народ на Косову на било ком састанку буде третиран као национална мањина", рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

       Он је казао да је пре недељу дана договорено да ЗСО и узајамна финансијска потраживања буду теме данашњег дијалога, а да је српска делегација јуче добила информацију да Приштина "није расположена" да разговара о ЗСО.

       "Ми смо одговорили да ћемо разговарати о ЗСО и то смо данас покренули као прву тему. Они су покушали да је скину с дневног реда, ми смо је енергично вратили", навео је Ђурић.

       Он је додао да се данас "итекако разговарало о ЗСО" и да је "српска страна велики део времена потрошила на разговоре о тој теми".

       Ђурић је рекао и да се на Косову "вара свако ко машта да може бити свеобухватне нормализације односа са Србијом у било којој форми" без да се претходно "у слово спроведе" Бриселски споразум.

       "Не може бити напретка док питање ЗСО не буде спроведено, онако како је договорено 2013. и 2015. године", навео је Ђурић.

       Он је казао да се још не зна да ли ће нови састанак бити следеће недеље и да "то мора ЕУ да обезбеди".

       Данашње преговоре Београда и Приштине  Ђурић је оценио као "веома интензивне и тешке".

       "Имали смо не претерано рационалну и жучну дискусију. Приштинска страна је покушала да одведе дискусију 13 векова уназад и да представи Србе као колонизаторе на Косову", навео је Ђурић.

       Шеф приштинског стручног тима Скендер Хисени рекао је да се данас уопште није разговарало о ЗСО.

       „Наравно да је српска делегација покушала да отвори ову тему, али ми смо категорички одбили", казао је Хисени.

       Специјални представник ЕУ за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак изјавио је да су разговори стручних тимова о међусобним финансијским потраживањима и имовини показали комплексност и осетљивост тих питања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари