Ђукановићева странка оптужује владајућу већину да одлуке доноси по манастирима и епископијама

ЧАК ТВРДИ ДА ЈЕ БОРБА ЗА СВЕТИЊЕ БИЛА – БОРБА ЗА УПРАВЉАЊЕ ДРЖАВОМ

* „Сувишно је помињати све досадашње изјаве великодостојника Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, у којима су прво негирали своје учешће у политичким процесима, потом га потврђивали, да би на крају најављивали 'повлачење СПЦ из политике', а потом сами себе демантовали политичким преговорима у Острогу и писмом Епископског савјета

___________________________________________________________

       ДЕМОКРАТСКА партија социјалиста (ДПС) Црне Горе оптужила је данас нову владајућу коалицију да ће дозволити да се одлуке о важним државним питањима у наредном периоду доносе свуда само не у Влади, а највише, како наводи, по манастирима и епископијама.

       ДПС у саопштењу послатом Танјугу тврди и да је очигледно да је од почетка "борба за светиње" (против спорног Закона о слободи вјероисповијести) била прије свега борба за управљање државом.

       Како наводи доскорашња владајућа странка, "директним мијешањем Епископског савјета у политичке преговоре око формирања нове власти, прекршен је Устав Црне Горе, који прописује строгу одвојеност државе и цркве".

       „Сувишно је помињати све досадашње изјаве великодостојника Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, у којима су прво негирали своје учешће у политичким процесима, потом га потврђивали, да би на крају најављивали 'повлачење СПЦ из политике', а потом сами себе демантовали политичким преговорима у Острогу и писмом Епископског савјета, црквеног тијела у којем сједе и страни држављани", наводи ДПС.

       Како оцјењује, "управо то је завршна фаза изругивања вјере и политике".

       "Склапати политичке дилове у манастирима, свађати се пред моштима свеца на којег су се толико позивали чак и на дан избора, па чак ни не демантовати да је било вербалних сукоба на светом мјесту, није ништа друго него показивање најдубљег непоштовања према светињама за које су тврдили да се боре", наводи ДПС.

       Како даље тврди, њихова борба је сведена на борбу за фотеље, функције и надмоћ у новој власти.

       "Отворене и нескривене политичке аспирације, показују да су светиње биле само средство за манипулацију грађанима", наводи ДПС.

       Та странка оцјењује и да су изјаве политичара, попут изјаве лидера коалиције "Црно на бијело" Дритана Абазовића да је са задовољством отишао на брифинг и преговоре о влади у Острог, "жалосна потврда да је мијешање Цркве у политику и управљање политичким субјектима, очигледно постала нова реалност Црне Горе".

       „Узалуд припадници нове владајуће коалиције покушавају да релативизују мјесто и вријеме преговора и писмо Епископског савјета. Свима је јасно да ће се одлуке о важним државним питањима у наредном периоду доносити свуда, само не у Влади. А највише по манастирима и епископијама. Уосталом, очигледно је да је од почетка 'борба за светиње', заправо била прије свега борба за управљање државом", закључује ДПС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари