Ђукановић: Проблем Београда и Приштине превазилази интересе Србије и Косова

И МОНТЕНЕГРИН УЧЕСТВОВАО У РАДУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ GLOBSEC У БРАТИСЛАВИ

* „Од историјске је важности одлука председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, да почну дијалог. Околност да је Вучић сео за сто значи да је спреман да разговара о дугорочном решењу. Да није желео да седне за сто - наставио би да понавља да је Косово саставни део Србије јер је то тако дефинисао Устав

_________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић оценио је да проблем Београда и Приштине превазилази интересе Србије и Косова као и да је од историјске важности одлука председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, да почну дијалог.

         "То могу да потврдим као добронамеран сусед и као неко ко је већ 30 година актер регионалне политике", казао је председник Црне Горе на Globsec форуму, у оквиру дискусије посвећене Западном Балкану, који се одржава у Братислави.

         Како је додао, добро зна историјску димензију овог проблема и зна колико је оптерећујућа не само за Србију и Косово, већ за цео регион историја српско-албанских односа и односа Србије и Косова.

         "Усудићу се да кажем да је од историјске важности одлука Вучића и Тачија да почну дијалог на ову тему. То ценим много више него што би се дало закључити чак и из данашњег разговора а посебно из интерпретација те околности које слушам последњих месеци", казао је Ђукановић на панелу на којем учествују и Александар Вучић и Хашим Тачи.

         Како је навео, и Вучић и Тачи су казали да је немогуће питање решити унилатерално, тако да се ради о билатералном питању и мора се решити компромисом и уважавањем интереса једне и друге стране.

         "Претходно је јако важно да схватимо да ово питање морамо покушати да решимо у овом времену и од неких полазних тачака које уважавају нешто што је реалност која се у међувремену догодила. Можда ово Вучић неће тако експлицирати и не инсистирам на томе, али околност да је сео за сто значи да је спреман да разговара о дугорочном решењу. Да није желео да седне за сто - наставио би да понавља да је Косово саставни део Србије јер је то тако дефинисао Устав", навео је Ђукановић.

         Он је изразио наду да ће Вучић и Тачи наставити дијалог.

         "Мислим да је најважније да се тај дијалог настави, да се учесници врате за сто", казао је Ђукановић и додао да се нада да је решење проблема Косова могуће.

         Он је рекао и да је важно да Европа препозна своју велику одговорност у овом проблему. "Ово је пар екселанс безбедносно питање за Европу и Европа је овде са пуним правом", поручио је Ђукановић.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари