Додик: Залажем се да се укине Вијеће народа и да Народна скупштина РС суверено одлучује

МОГУЋЕ ПРОМЕНЕ УСТАВА СА УКИДАЊЕМ СМРТНЕ КАЗНЕ И ДАВАЊЕМ БАЊАЛУЦИ СТАТУСА ГЛАВНОГ ГРАДА

* Нову владу Републике Српске, осим СНСД, ДНС и СП, чиниће и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја

* „Много је изазова на глобалном нивоу. Република Српска представљала би лак плен ако би постојала унутрашња неслагања. Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује

* У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Политика Српске врло је једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована

_________________________________________________________________________

         НОВОИЗАБРАНИ српски члан БиХ Милорад Додик рекао је да ће нову владу Републике Српске, осим СНСД-а, ДНС-а и СП-а, чинити и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја.

         "Верујем да још неки могу да буду у свему томе. Има појединаца из других политичких партија који се класификују као опозиција, а који желе да разговарају", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

         Он верује да ће до уторка, 13. новембра или среде, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају.

         "После тога нема више разговора, јер преостаје пет-шест дана до седнице Народне скупштине Републике Српске и њеног конституисања", навео је Додик.

         Додик, који је и лидер СНСД-а, напомиње да је та странка рекла са ким хоће и шта хоће, а са ким неће да разговара, али и истиче да је добродошао сваки појединац који сматра да може допринети патриотском блоку.

         Он је изразио спремност да разговара и са лидером НДП-а Драганом Чавићем, истичући да ће прихватити сваког ко жели да буде дeо већине која је патриотска и за Републику Српску.

         Он је истакао да је за Републику Српску веома значајно да се обезбеди јединство које мора да буде манифестовано у времену у којем се чини да је свет у потпуном нереду.

         Додик каже да има много изазова на глобалном нивоу и да би Република Српска представљала лак плен ако би постојала унутрашња неслагања.

         "Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује", поручио је Додик.

         Додик сматра да је овај пут могуће јединство на нивоу Републике Српске и БиХ, што говори о томе да ће у политичком смислу ово бити готово најстабилније четири године мандата, истичући да је то његова жеља.

         Он верује да је Српска преживела најтежи период политичког оспоравања од готово свих изван Републике, а и дела оних који су из Републике Српске.

         "Ово је период потпуне афирмације Републике Српске и то можемо урадити само заједно. Зато је то добро и ја сам за то спреман", нагласио је Додик.

         Рекао је да се тренутно назире подршка 56 народних посланика владајућој коалицији у Народној скупштини Републике Српске.

         "То значи да можемо да уђемо и у уставну реформу јер ћемо имати двотрећинску већину", нагласио је.

Указао је да Република Српска у Уставу није решила неколико ствари, међу којима је да избаци смртну казну и да Бањалуку дефинише као главни град.

         "О томе ћемо вероватно размишљати ако се одлучимо на уставне промене. Ми смо то најавили и због тога правимо такву већину да одлучивање у Републици Српској учинимо ефикасним и брзим", истакао је Додик.

         Он је напоменуо да велике процедуралне проблеме у вези са тим изазива Вијеће народа Републике Српске, које је мимо Дејтона неоправдано убачено у политички систем Републике Српске.

         "У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Ја се залажем да се укине Вијеће народа и да парламент Републике Српске суверено и дефинитивно доноси одлуке", истакао је Додик.

         Он је рекао да је политика Српске врло једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована.

         "Ми желимо Дејтонски споразум и дејтонски устав БиХ онако како пише и за то ћемо се залагати", поручио је Додик.

          (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари