Тел Авив тврди да је у вазушном налету убио 20 команданта Хезболаха

ТВРДИ ДА СУ ЛИКВИДИРАНИ БИЛИ „АРХИТЕКТЕ ПЛАНИРАНИХ НАПАДА НА ИЗРАЕЛ

* Да би себе оправдао, објавио да је Хезболах планирао инвазију на израелску територију, са каснијом окупацијом Галилеје и убијањем цивила „сличним масакру који је терористичка организација Хамас починила током крвавог 7. октобра 2023. године“

______________________________________________________

           ОКО 20 команданата специјалних снага либанског шиитског покрета Хезболах убијено је у нападу израелске армије на Бејрут, објавио је амерички портал Axios,  позивајући се на „израелског званичника“.

           „Врхунски команданти Хезболаха, њих око 20 команданата, убијени су током удара. Тел Авив је дошао до закључка да не може да избегне војну ескалацију“, навео је.

           Израелска војска је извела ваздушни напад на предграђе Бејрута. Према либанском министарству здравља, погинуло је девет лица.

           Саопштила је да је мета напада био високи командант Хезболаха, шеф команде за специјалне операције Ибрахим Акил.

           Потом је навела да је Акила ликвидиран.

           Да би себе оправдао, Тел Авив је објавио да је Хезболах планирао инвазију на израелску територију, са каснијом окупацијом Галилеје и убијањем цивила „сличним масакру који је терористичка организација Хамас починила током крвавог 7. октобра 2023. године“.

           Израел тврди да су Акил и са њим ликвидирани команданти били „међу архитектама тих планова“.

           Акил је други високи командант Хезболаха којег је Израел убио последњих месеци. Крајем јула је Фуад Шукр убијен у нападу на стамбену зграду у јужном предграђу Бејрута.

            У Тел Авиву верују да је он био десна рука генералног секретара Хезболаха Хасана Насралаха, његов саветник за планирање и управљање војним операцијама.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари