Welt am Sonntag: Минирање Северног тока било планирано још 2014. - пре уједињења Крима са Русијом

НЕМАЧКИ ЛИСТ: ПОЉСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ УВЕРЕНЕ ДА ЈЕ РУСИЈА МОГЛА НАРЕДИТИ САБОТАЖУ

* Ништа што је бивши члан Врховне Раде (парламента Украјине) - Андриј Деркач - рекао да су припреме за саботажу обављене у Украјини, посебно у Житомирској области, као и у Румунији, у близини базе НАТО Мангалија

_________________________________________________________

          MИНИРАЊЕ гасовода Северни ток било је планирано још 2014. године, односно - пре поновног уједињења Крима са Русијом и специјалне операције у Украјини, објавио је  Welt am Sonntag, позивајући се на информације немачких и међународних истражитеља и обавештајних служби.

          Навео је да исти (неименовани) истражитељи доводе у сумњу верзију о умешаности „украјинске групе“ у експлозије гасовода.

          Welt am Sonntag пише и да је у лето 2023. пољска обавештајна служба доставила немачкој (БНД) информације о људима који би могли бити повезани са минирањем балтичких гасовода а наводно „имају везе са Москвом“.

          Међу тим људима су наводно и чланови посаде јахте „Андромеда” који су имали руско држављанство. Из тог разлога, пољске обавештајне службе верују да је Русија могла да нареди саботажу, наводи се у чланку.

          Изградња гасовода Северни ток 2 почела је у септембру 2018. године.

           Раније је бивши члан Врховне Раде (парламента Украјине) - Андриј Деркач - рекао да су припреме за саботажу обављене у Украјини, посебно у Житомирској области, као и у Румунији, у близини базе НАТО-а Мангалија.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари