Зигмар Габријел: Меркел ће морати да напусти функцију канцелара пре истека мандата

ДОНЕДАВНИ ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ КРИТИКУЈЕ ЊЕНУ `ЕВРОПСКУ ПОЛИТИКУ`

* Тврди да се свет „окренуо наглавачке, па је грађанима потребан политичар који ће их без колебања повести у правом смеру“, не кријући да таквим лидером не сматра Меркелову

_____________________________________________________________________

         НЕМАЧКИ министар иностраних послова 2017. и 2018. -социјалдемократа Зигмар Габријел – изјавио је да Ангела Меркел неће успети да се одржи на положају канцелара до краја текућег (четвртог) мандата.

          У интервјуу листу Augsburger Allgemeine, подсетио је да је Меркел прошле године морала да препусти функцију лидер Хришћанско-демократске уније Анегрет Крамп-Каренбауер, са амбицијом да води владу до редовних парламентарних избора 2021-ве, па указао:

         „Сматрам да Ангела меркел није толико глупа да са собом вуче Крамп-Каренбауер, попут каквог пса-љубимца, још две и по године. Дошло је време када је људима потребно више руководства јер немачка политика пролази кроз прелазни период у којем бирачи осећају несигурност. Свет се окренуо наглавачке, па је грађанима потребан политичар који ће их без колебања повести у правом смеру“.

         Габријел је био и на челу немачих социјалдемократа, а све што је рекао наводи само на један закључак: да Меркел није такав политичар.

         Није био до краја експлицитан, али је критиковао њену `европску по9литику` и оценио да званични Берлин не одговара на прави начин на иницијативе француског предсњедника Емануела Макрона и оставља га да „стоји са испруженом руком“.

         Габријел је евроинтегратор Макроновог кова. Зато је упозорио: „Пропуштамо последњу добру шансу. Можда чак буквално последњу“.

         Немачки недељник Der Spiegel објавио је да социјалдемократи неће хтети да буду у коалицији са Крамп-Каренбауер ако Меркелова демисионира пре 2021-ве, а она постане њена наследница.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари