На устоличење поглавара украјинских расколника није дошао ни Вартоломеј који их је прогласио за `цркву`

ПОРТПАРОЛ ПАТРИЈАРХА КИРИЛА: ЦАРИГРАД ЈЕ ОСТАО НАСАМО СА СВОЈОМ КЛОНИРАНОМ `ОВЦОМ ДОЛИ`  

* Дошли само неки који зависе од Вартоломеја, државни врх Украјине, шеф украјинских унијата и неки из света који зависе од Цариградске патријаршије коју је представљао митрополит Галски  Емануил

* Шеф одељења Синода РПЦ за односе са медијима, Владимир Легојда, за овакав састав и ниво присутних званичника рекао је „И то је доказ да светско православље не подржава одлуку Цариграда да украјинске расколнике прогласи за цркву“

* Шеф Библијско-богословске комисије Москвоске патријаршије Андреј НОВИКОВ: „Све што је виђено у Софији Кијевској је потпуни фијаско, срамота и доказ бесмислености самог чина. Све цркве које нису никога послале у Кијев јасно су показале да се према Епифановој и Вартоломејевој структури односе као према расколничкој“

________________________________________________________________________________

           НИЗАК ниво гостију присутних устоличењу поглавара нове црквене структуре у Украјини сведочи да помесне православне цркве нису подржале одлуку Цариграда о њеном формирању – изјавио је Александар Волков, портпарол руског патријарха Кирила.

         Волков није Епифана, којег је цариградски патријарх Вартоломеј прогласио за поглавара `Правослвне цркве Украјине` створене од њених радсколника, назвао „лажним митрополитом“. А могао је и имао је на то пуно право.

         Међутим, нагласио је: „Био је то жалосни спектакл. Цариградска патријаршија је остала потпуно сама са својом клонираном `овцом Доли`. Та усамљеност – поготово након свечаности у Москви поводом 10-годишњице интронизације патријарха Кирила – може се схватити само на један начин: никоме у светском православљу није потребан раскол“.

         Епифан је својих `пет минута` имао у цркви Софије Кијевске, али без патријарха помесних цркава и без верника  на тргу испред ње.

         Дошао му је у пуном саставу само државни врх Украјине. Присуствовао је и поглавар украјинских унијата Свјатосдлав Шевчук.

         Није дошао ни Вартоломеј. Њега је заступао митрополит Галски Емануил.

         Шеф одељења Синода РПЦ за односе са медијима, Владимир Легојда, за овакав састав и ниво присутних званичника рекао је:

         „И то је доказ да светско православље не подржава одлуку Цариграда да украјинске расколнике прогласи за цркву“.

         У Софији Кијевској није било ни донедавног главног украјинског расколника „патријарха“ Филарета. Он је организаторе обавестио да је „болестан“.

        Шеф Библијско-богословске комисије Москвоске патријаршије Андреј Новиков о церемонији у Кијеву је рекао:

        „Лажног митрополита Епифана потпуно су изигнорисали и поглавари православних цркава и верници. Све што је виђено у Софији Кијевској је потпуни фијаско, срамота и доказ бесмислености самог чина. Да није било присиљавања – тамо нико не би дошао добровољно“.

        По његовој процени, високи представници православних цркава нису дошли – чак ни они који који можда нису наклоњени ни РПЦ ни Русима – зато што им је јасно да је све било мимо канона и да су се расколници само `пресвукли` уз подршку Цариградске патријаршије:

        „Дошли су изван Украјине само они које је присилио патријарх Вартоломеј јер од њега зависе иако га боље и тачније било називати истанбулским него цариградским. не знам хоће ли уједињене расколнике неко накнадно признати, али је већ сада апсолутно јасно да ће свбаког такво признање бити – политичко. Све цркве које нису никога послале у Кијев јасно су показале да се према Епифановој и Вартоломејевој стру     ктури односе као према расколничкој“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари