Извештај Владе РС Савету безбедности УН: Избор Џаферовића веома узнемирио Србе

УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА ПОВОДОМ ИЗБОРА У БиХ И СРПСКОЈ УПУЋЕНЕ ВАЖНЕ ПОРУКЕ

* „Убедљива победа коалиције (око СНСД) мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ

* „Пошто су гласачи у Републици Српској Влади Републике Српске громко дали још један мандат за пуно спровођење Дејтонског споразума, укључујући Устав БиХ, сада је право време да се овим питањима позабавимо пажљивије

* Република Српска посебно очекује да са новим америчким амбасадором ради на изградњи снажнијих односа са Сједињеним Америчким Државама на основу узајамног поштовања, Дејтонског споразума и међународног права

__________________________________________________________________________

         ВЛАДА Републике Српске прихватила је данас, на 201. седници одржаној у Бањалуци, Двадесети извештај Републике Српске Савјету безбедности Уједињених нација.

         Како је саопштено из Владе, овај извештај је двадесети по реду који Република Српска, као потписница свих анекса који чине Дејтонски споразум, подноси Савету безбедности Уједињених нација- на сваких шест месеци, већ десет година.

         Овог пута, упућени материјал састоји се из два дела. Први део је Двадесети извештај Републике Српске Савету безбедности, у ком се пружа осврт на изборе у БиХ и питања у протеклом периоду. Други део је специјални извештај Савјету безбедности под називом Субверзија дејтонског система.

         У Делу I Двадесетог извештаја Савету безбедности УН говори се о резултатима осмих општих избора у БиХ од потписивања Дејтонског споразума.

         “Гласачи у Републици Српској дали су садашњој владајућој коалицији непогрешив мандат да формира владу на основу ставова и циљева на којима се кандидовала, укључујући пуну примену Анекса 4. Дејтонског споразума - Устава БиХ. Убедљива победа коалиције, уз то, мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ.

         Избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Председништва БиХ веома је узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан са ратним злочинима одреда Ел муџахид.

         Избор хрватског члана Председништва БиХ - резултат за жаљење - показује зашто је есенцијално да сваком конститутивном народу, укључујући Хрвате, буде омогућено да бирају свог представника у Председништву БиХ. Реформе су нужне и ради извршења одлуке Европског суда за људска правда из 2009. године у предмету Сејдић-Финци”, наводи се у извјештају.

          Делу II наглашена је спремност Републике Српске да ради са свим актерима у БиХ зарад боље будућности у погледу питања која су битна за све народе. Ту спадају европске интеграције, враћање демократских избора у Мостар, реформа правосуђа, правична и истоветна истрага и процесуирање ратних злочина и борба против тероризма.

         У Делу III изражена је жеља Владе Републике Српске, с обзиром на то да се приближава нови мандат, да гради тешње односе са свим заинтересованим странама у међународној заједници. Како се наводи, Република Српска посебно очекује да са новим америчким амбасадором ради на изградњи снажнијих односа са Сједињеним Америчким Државама на основу узајамног поштовања, Дејтонског споразума и међународног права.

         Специјални извештај Републике Српске, Субверзија дејтонског споразума, исцрпно се бави међународним уговором мудро дефинисаном дејтонском структуром БиХ пре више од 20 година, упорним нападима које је претрпела од настанка и правном и политичком потребом да се спроведе у целости.

         “Пошто су гласачи у Републици Српској Влади Републике Српске громко дали још један мандат за пуно спровођење Дејтонског споразума, укључујући Устав БиХ, сада је право време да се овим питањима позабавимо пажљивије”, пише у Специјалном извештају Владе РС.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари