Ердоган објавио да турска армија и њени савезници потпуно контролишу цео Африн

ТАКТИЧКИ ТВРДИ ДА СУ У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ БИЛИ ОДРЕДИ „СЛОБОДНЕ СИРИЈСКЕ АРМИЈЕ”

  • Званични Дамаск осудио турску операцију и поручио Анкари да је та територија неодвојиви део Сирије. Русија позвала Турску да поштује суверенитет и територијалну целовитост Сирије

          ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган објавио је да његова армија и њој савезничка Слободна сиријска армија (ССА) потпуно контролишу Африна, административни центар истоимене енклаве на северу Сирије који су браниле курдске снаге које је Анкара прогласила „терористима”.

          Тактички, турски лидер је у први план истурио  ССА, у којој су Турци и Туркмени са севера Сирије, а својим трупама приписао тобоже помоћну улогу:

          “Јединице Слободних сиријских снага, уз подршку турских оружаних снага, преузеле су потпуну контролу над Африном и потпуно очистиле град од терориста. Операција је завршена јутрос у 08.30”.

          Турци и њихови сателити кренули су на Африн пред зору, наступајући истовремено са истока, севера и запада и – према још незваничним информацијама – нису наишли ни на какав отпор.

          Ово би значило да су Курди организовано напустили град током ноћи.

          Има, међутим, тврдњи да борбе у граду још трају и да труска армија нема контролу најмање над половином централних делова града.

          Турски телеканал NTV пренео је пренео је и ове Ердоганове речи:

          „Већина терориста је побегла. По граду се вијоре заставе Турске и сиријске опозиције. Наша армија је почела разминирање града”.

          Званични Дамаск је осудио турску операцију и поручио Анкари да је та територија неодвојиви део Сирије.        

          Русија је позвала Турску да поштује суверенитет и територијалну целовитост Сирије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари