Ердоган: САД немају никакво право да Турској било шта кажу поводом С-400

НАГЛАСИО ДА АМЕРИКАНЦИ АНКАРИ НИСУ НУДИЛИ СЛИЧНЕ РАКЕТНЕ ЗЕНИТНЕ СИСТМЕ

  • Турски председник открио: „Питање С-400 није било чак ни дотакнуто за време мог сусрета са Доналдом Трампом”

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе немају никакво право да Турској било шта кажу поводом наше куповине од Русије зенитних ракетних система С-400 – изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

          Турски лидер је – како је пренео телеканал A Haber – још придодао и нагласио:

          „Ако нам САД не могу предложити сличан ракетни систем, онда на ту тему не могу ни говорити! Питање С-400 није било чак ни дотакнуто за време мог сусрета са Доналдом Трампом. Углавном смо се бавили ситуацијом у Ираку и Срији, ко и екстрадицијом исламског проповедника Фетулаха Гулена којег ми сматрамо главним иницијатором покушаја државног преврата у јулу 2016-те године”.

          Председник Турске се у овом контексту осврнуо и на намеру америчких конгресмена да не дозволе да Анкара купи за Ердоганово обезбеђење пиштоље SIG Sauer. Изговорио је:

          „Нека се не надају да ћемо ми чекати док е они не предомисле. Усталом, у турској се производи оружје које није ништа лошије”.

          Ердоган је 12. септембра изјавио да је Анкара потписала са Москвом споразум о купвини система С-400 и да је аванс већ платила.

          Помоћник Владимира Путина за војно-технчку сарадњу – Владимир Кожин – потврдио је у интервјуу државној агенцији ТАСС да су две земље такав споразум већ потписале.

          Одмах потом је портпарол Пентагона Џони Мајкл открио да су САД незадовољне што Турска купује руске ракетне системе.

          Нешто пре тога је амерички министар одбране Џејмс Матис изјавио да Вашингтон брине турско-руски споразум о системима С-400.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари