Британски The Sun објавио „инструкције за преживљавање у случају атомског удара“

„МОЖДА ЋЕТЕ МОРАТИ ДА СЕ СКРИВАТЕ И МЕСЕЦ ДАНА ИЛИ ДА СЕ НЕГДЕ ПРЕСЕЛИТЕ“

  • „Осмислите план понашања своје породице у ванредној ситуацији. Чланови породице у моменту удара могу бити на различитим местима, зато унапред испланирајте како ћете се повезати и окупити“
  • „Ако у року од неколико минута пронађете добро склониште - вишеспратницу или подрум - одмах трчите тамо. Најбоље је да буде или што дубље испод нивоа земље или у средишту високе зграде. Потребно је да између вас и радиоактивних честица буде што више бетона, цигле или земље“
  • „Ако вас атомски удар задеси на улици - ни у ком случају не гледајте у ,печурку’ експлозије јер вас може тренутно ослепити. Лезите на земљу и прикријте некако главу. Водите рачуна: ако је експлозија била удаљена - ударни талас може стићи до вас кроз 30 секунди“
  • „Потрудите се да што је могуће брже очистите тело. Скините одећу, да не бисте дали радиоактивним честицама да се прошире по вашем телу. Скидањем одела, мајице (кошуље), хаљине и јакне можете се ослободити 90 одсто радиоактивног ,материјала’. Истуширајте се, добро се притом насапунајте. Не трљајте и не чешите кожу. Оперите главу и косу шампоном или сапуном. Не користите фен за косу“

        БРИТАНСКИ таблоид The Sun - на таласу атомских претњи које размењују Сједињене Државе и Северна Кореја - позвао је своје читаоце да се спремају за „могући Трећи светски рат“ и објавио „инструкције за преживљавање у случају атомског удара“.

        Тачније, прво је објавио ово упутство под насловом „Шта чинити пре атомског (нуклеарног) удара?“:

        Спремите залихе некварљивих намирница, батеријску лампу (најбоље, неколико), резервне батерије.

        Најбоље је да дуплирате залихе свега: да један „комплет“ имате за радно место, а други, портативни да држите у колима за случај хитне евакуације.

        Осмислите план понашања своје породице у ванредној ситуацији. Чланови породице у моменту удара могу бити на различитим местима, зато унапред испланирајте како ћете се повезати и окупити.

        Проверите да ли јавне зграде око вас располажу атомским склоништима. Ако их нема у близини, могу послужити подруми, чак и унутрашње собе без прозора на средњим спратовима високих зграда.

        Шта чинити за време атомске експлозије?

        Слушајте званичне информације преко радија или ТВ, поштујте инструкције надлежних државних служби.

        Чим власти издају упозорење да следи атомски напад, одмах потражите склоништа, најбоље је да буде испод нивоа земље, и останите у њему до нових инструкција.

        Да бисте се заштитили од радиоактивних честица - сакријте се у најближој згради од цигле или бетона.

        Ако у року од неколико минута пронађете добро склониште - вишеспратницу или подрум - одмах трчите тамо.

        Најбоље је да буде или што дубље испод нивоа земље или у средишту високе зграде. Потребно је да између вас и радиоактивних честица буде што више бетона, цигле или земље.

        Будите припремљени да у склоништу останете најмање 24 сата, односно до момента када власти буду објавиле да је могуће напуштати склоништа.

        Шта чинити ако вас атомски удар задеси на улици?

        Ни у ком случају не гледајте у „печурку“ експлозије јер вас може тренутно ослепити.

        Прикријте се било чиме што вас може макар и мало заштитити.

        Лезите на земљу и прикријте некако главу. Водите рачуна: ако је експлозија била удаљена - ударни талас може стићи до вас кроз 30 секунди.

        Што пре нађите склониште, чак и ако сте много километара удаљени од епицентра експлозије. Ветар може радиоактивне честице разносити стотине километара у круг.

        Ако сте били на улици, потрудите се на што је могуће брже очистите тело од радиоактивног „материјала“.

        Скините одећу, да не бисте дали радиоактивним честицама да се прошире по вашем телу. Скидањем одела, мајице (кошуље), хаљине и јакне можете се ослободити 90 одсто радиоактивног „материјала“.

        Ако је могуће, ставите заражену одећу у пластични контејнер (јачу кесу) и запечатите га (или бар добро завежите).

        Истуширајте се, добро се притом насапунајте. Не трљајте и не чешите кожу.

        Оперите главу и косу шампоном или сапуном. Не користите фен за косу.

        Могуће је да ћете морати да се скривате и цео месец јер количина радиоактивних „падавина“ директно зависи од величине бомбе и од тога колико близу тлу је експлодирала.

        Већина становника погођеног града или области може напустити склоништа већ после неколико дана и - ако је неопходно - преселити се негде другде.

        Непрекидно слушајте радио или гледајте ТВ да бисте сазнали куда се може отпутовати, а које локације и места је најбоље избегавати.

        Никад не заборављајте: радијација се не може ни видети, ни намирисати нити распознати било којим чулом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари