Човић и Додик у Мостару оценили да су односи у БиХ „потпуно урушени“

МУСЛИМАНИ И ИЗЕТБЕГОВИЋ НЕЗАДОВОЉНИ НОВИМ ЗБЛИЖАВАЊЕМ СРБА И ХРВАТА

Састанак СНСД и ХДЗ БиХ у Мостару

  • Милорад ДОДИК: „СНСД ће подржати предлог ХДЗ за измену Изборног закона БиХ, јер у њему види и шансу да се поправи положај српског народа у ФБиХ, а подржаће и формирање ТВ канала на хрватском језику“

        МИЛОРАД Додик и Драган Човић, лидери СНСД и ХДЗ БиХ, констатовали су данас након састанка у Мостару да су односи у БиХ потпуно урушени и да је евидентно да нема више парламентарне већине ни на нивоу БиХ, нити у ФБиХ.

        На састанку, којем је Човић био домаћин и којем су присуствовали највиши званичници обе партије, лидер ХДЗ БиХ нагласио је да се већина прави од тачке до тачке дневног реда.

        „Важно је да се у таквој ситуацији до избора наредне године колико-толико сачувају односи у земљи због европског пута БиХ“, нагласио је Човић.

        С друге стране, Додик је рекао да Савет министара БиХ не ради свој посао у складу са Уставом, јер је то помоћни орган Председништва БиХ, а не нека посебна структура, те да нема подршку из РС.

        „Савет министара нема подршку парламентарне већине. Немамо приговоре на министре из реда хрватског народа, али видимо удруживање српских и бошњачких министара против РС и позиционирања хрватског народа у БиХ“, нагласио је Додик и додао да БиХ има шансу да преживи и успе ако доспе у статус система да једном народу представнике не могу бирати други народи што је базични принцип.

        „Због тога ће СНСД подржати предлог ХДЗ за измену Изборног закона БиХ, јер у њему види и шансу да се поправи положај српског народа у ФБиХ, а подржаће и формирање ТВ канала на хрватском језику“, нагласио је лидер СНСД.

        Оценио је да је Бакир Изетбеговић, лидер СДА, изгубио политичку снагу и да се сада посредством Савета министара и других институција покушава обрачунати са представницима српског и хрватског народа.

        Изетбеговић је пре састанка у Мостару изразио наду да ће Човић убедити Додика да одустане од блокада. За њега је, како каже, чудна изјава Додика, који је казао да је с Човићем договорио да ХДЗ не гласа за питања за која СНСД каже да су против интереса РС у државним институцијама, те да би на састанку у Мостару требало да буде договорено који ће људи то координирати.

        И Човић и Додик су истакли да ОБА не ради добро свој посао и да има много пропуста.

        „ОБА је непријатељска организација која ради на штету српског и хрватског народа“ - казао је Додик.

        Критике на рачун ОБА изнео је и Човић, који је казао да у овој држави нема заштићених и привилегованих те да ОБА не може водити паралелне системе и да не може пратити и прислушкивати члана Председништва по потреби и задатку.

        Независне новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари