Duetsche Welle: Немачка неће Србији поклонити четири хеликоптера „ербас H145M“ јер их сама има шест

СЛУЖЕ ЗА ТРАНСПОРТ ТРУПА, ИЗВИЂАЊЕ И КАО ЛАКЕ БОРБЕНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

И У НОЋНИМ УСЛОВИМА

  • DW: Немачка војска још девет таквих хеликоптера тек треба да добије до јуна ове године. Први су стигли у децембру 2015, а са Ербасом је потписан седмогодишњи „каско“ уговор о одржавању. Стога нема велике логике да Бундесвер некоме поклања нове хеликоптере за које је тек обучио прве пилоте

        НЕМАЧКА неће поклонити Србији четири војна хеликоптера „ербас H145M“ како су недавно објавили поједини медији у Србији, пише данас Дојче веле (Duetsche Welle DW).

        У ваздухопловним јединицама Бундесвера (Luftwaffe), јединим у Немачкој које имају ове хеликоптере, за DW је незванично речено да о донацији појма немају.

        DW преноси и званичну изјаву портпаролке немачког Министарства одбране у Берлину да „није планирана донација хеликоптера H145M из флоте Бундесвера Србији“.

        Могућност да Немачка поклони хеликоптере Србији први је у новембру 2016, изнео министар одбране Зоран Ђорђевић, али није прецизирао о каквим се летелицама ради.

        Портал британског војног магазина IHS Janes у среду је објавио да је Србија договорила набавку девет Ербасових хеликоптера H145M шест за војску, три за полицију.

        „Непотврђени извештаји наговештавају да ће Немачка донирати Србији додатна четири коришћена хеликоптера H145M како би омогућила српским ваздухопловним снагама да располажу флотом од десет ових летелица“, наводи се у том тексту који су потом пренели медији у Србији.

        „H145M“ је вишенаменски хеликоптер са дигиталним кокпитом, потпуно опремљен за ноћно летење. Може се користити за транспорт трупа, извиђање или као лаки борбени хеликоптер.

        Како данас пише DW, и сама немачка војска има тек шест оваквих хеликоптера, а још девет треба да јој буде испоручено до јуна ове године. Први су стигли у децембру 2015, а са Ербасом је потписан седмогодишњи „каско“ уговор о одржавању.

        Стога нема велике логике у томе да Бундесвер некоме поклања нове хеликоптере за које је тек обучио прве пилоте.

        Бундесвер је хеликоптере, додатну опрему и одржавање платио 194 милиона евра.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари