Јушченко тврди да су Чајковски и Достојевски - „украјински ствараоци“

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ ТВРДИ И ДА ЈЕ РУСКИ ЈЕЗИК ДЕО УКРАЈИНСКЕ КУЛТУРЕ

        БИВШИ председник Украјине Виктор Јушченко наставио је са својим националистичким халуцинацијама.

        Приликом сусрета са студентима Кијевског универзитета, великог руског сликара Иљу Рјепина, композитора Петра Чајковског и књижевника Фјодора Достојевског назвао је „истакнутим представницима украјинске националне културе“.

        Истовремено је Трипољску археолошку културу (5.000 година пре наше ере) назвао „јединственом украјинском цивилизацијом“ и заложио се да Украјина добије „свој национални Лувр“. Па се опет вратио „великој тројки“:

        „Важно је имати свој Лувр и објавити да је Рјепин - репа - и зато украјински сликар, да је Чајковски - чајка (галеб) - и зато украјински композитор, а да је Достојевски украјински писац. Њима се могу прикључити још хиљаде имена“.

        Јушченко је објавио и да руски језик треба сматрати делом украјинске културе јер изван ње тобоже „нема никаквог смисла“.

        Прошле године је кијевски историчар Станислав Куљчицки тврдио: Руси су Украјини украли име. Ми Украјинци смо заправо - Руси. Или: Русини. Назив Русија дошао је од речи - Рус“.

        Симптоматично је да су украјинске просветне власти пре два месеца из школског програма - из списка допунске литературе - искључиле једну приповетку Достојевског.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари