Лева партија затражила од Меркелове да се не уклапа више у америчку хегемонију

САРА ВАГЕНКНЕХТ: НАТО ТРЕБА РАСПУСТИТИ И ЗАМЕНИТИ ГА СИСТЕМОМ КОЛЕКТИВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Сара Вагенкнехт

          НЕМАЧКА Лева партија позвала је владу Ангеле Меркел да преиспита спољну политику – да се мање оријентише на Сједињене Државе, а да активира сарадњу са Русијом.

          Њен кључни представник у Бундестагу – Сара Вагенкнехт – у интервјуу агенцији DPA објаснила је да њена партија тражи да Берлин обустави учешће у операцијама НАТО и „уклапање у америчку хегемонију“:

          „Одмах морају да буду прекинуте све операције у којима учествује Бундесвер. Вашингтон је НАТО претворио у интервенционистичку алијансу. НАТО може бити замењен колективним системом безбедности у који би била укључена и Русија. Партнерство са Русијом у сфери безбедности апсолутно је у интересу Еевропе“.

          Она је оценила да су западне земље главни кривац за јачање Исламске државе и сличних организација.

          „Одговорност лежи – нагласила је – пре свега на америчкој спољној политици, али и на немачкој! Деценију и по се води рат против исламског тероризма – од Авганистана и Ирака, до Либије и Сирије – а он је за то време само јачао. Та политика мора да буде промењена.“

          Вагенкнехт је посебно указала: „Неправедна су оптуживања Дамаска и руске авијације за смрт цивила. Приликом напада из ваздуха америчке коалиције гине мноштво цивила и у Раки и у Моаулу. Апсолутно је непоштено оптуживати Русију, а чинити исто“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари