Индијски премијер Моди гради највећи споменик на свету – ратнику Шиваџију - висок 192 метра

ВЕЋ УВЕЛИКО ГРАДИ 182 МЕТРА ВИСОКИ СПОМЕНИК БОРЦУ ЗА НЕЗАВИСНОСТ РАДАРУ ПАТЕЛУ

  • Споменик ће бити подигнут на вештачком острвцу код Мумбаја, а биће два пута виши од Кипа слободе у Њујорку, пет пута виши од статуе Христа у Рио де Жанеиру, виши и од огромног Буде у "Пролећном храму" у Кини, који са својих 128 метара висине за сада држи рекорд

         ПРЕМИЈЕР Индије Нарендра Моди положио је данас камен-темељац највећег споменика у свету, хиндустичком вођи из 17. века, који ће коштати чак 530 милиона долара, што је изазвало захтеве да се одустане јер је споменик "трн у оку" и заштитника животне средине.

         Статуа од 192 метара ратника Чатрапатија Шиваџија на коњу, са сабљом у руци, владара западне Индије, биће изграђена до 2019. године на једном вештачком острвцу, западно од града Мумбаја.

         Споменик ће бити двапут виши од Кипа слободе у Њујорку, пет пута виши од статуе Христа у Рио де Жанеиру, виши и од огромног Буде у "Пролећном храму" у Кини, који са својих 128 метара висине за сада држи рекорд.

         По Шиваџију су већ назване железничка станица у Мумбају и аеродром, јер је он симбол препорода хинду културе за шта се залаже и премијер Индије Моди.

         Савезна држава Махарашта, чији је Мумбај главни град, потрошиће 36 милијарди рупија (530 милиона долара) на споменик, али много је оних који указују да је боље толики новац потрошити на инфраструктуру, просвету и развој.

Овако ће изгледати споменик Шиваџију

         Више од 27.000 људи потписало је до суботе увече онлајн петицију на сајту Цханге.орг, позивајући владу да одустане од изградње.

         "Поред бацања пара, споменик ће бити ужасан за животну околину, за саобраћај у јужном делу града и ноћна мора за безбедност", наводи се у петицији.

         То за премијера Индије није први грандиозни пројекат: 2014. је почела изградњу статуе од 182 метра у част јунака независности Индије, Сардара Валабхаија Патела, у његовој држави Гуџарат, што ће коштати 368 милиона долара.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари