За румунског премијера предложена мало коме позната муслиманка удата за Сиријца

ЊЕНА ПОРОДИЦА ЈЕ ВЛАСНИК ТРИ ЗГРАДЕ У СИРИЈИ

- РУМУНИ ЋЕ СИГУРНО ДАЛЕКО СТИЋИ

 Севил Шајде

  • Ливиу Драгнеа - лидер њене Социјалдемократске партије, која победила на изборима одржаним пре десетак дана - није могао да себе кандидује за премијера је осуђен на две године затвора (условно) због крађе гласова на референдуму за смену Трајана Басескуа

        СЕВИЛ Шајде, која ће вероватно постати прва жена и прва муслиманка на челу владе Румуније, није много позната у широј румунској јавности и, иако је кратко била министарка, углавном се бавила политиком на локалном нивоу.

        Шајде (52), економиста по струци, чланица је Социјалдемократске партије (ПСД) која је победила на парламентарним изборима 11. децембра, али није била на њиховој изборној листи.

        Лидер ПСД-а Ливиу Драгнеа предложио је у среду Шајде за мандатара владе, што је многе изненадило јер њено име уопште није било међу потенцијалним кандидатима за новог премијера о којима се спекулисало.

        Ако његов предлог потврде председник и парламент, Шајде, припадница татарске мањинске заједнице, биће прва муслиманка на том положају у земљи у којој су већина становника православни хришћани.

        Према мишљењу аналитичара и политичких противника ПСД-а, Шајде је изабрана јер је блиска Драгнеу, преноси портал Политико.

        Очекује се да би Драгнеа имао велики утицај на владу коју би предводила Шајде, а чак је и он рекао да ће, ако њен избор буде потврђен, „сва политичка одговорност остати на њему пре свих“.

        Никушор Дан, лидер покрета Савеза Спасимо Румунију који је завршио на трећем месту на парламентарним изборима, оценио је да Шајде нема довољно искуства за премијерску функцију и да је предложена само зато што је лојална Драгнеу.

        Иако је као лидер партије која је победила на изборима хтео да дође на чело владе, Драгнеа не може да добије мандат јер је у априлу осуђен на двогодишњу условну казну затвора због крађе гласова на референдуму о смени тадашњег председника Трајана Басескуа јула 2012. године.

        Драгнеа је у среду изабран за председника Доњег дома румунског парламента, са 216 посланичких гласова за и 101 гласом против. Он је био једини кандидат за то место.

        Шајде и Драгнеа се познају 15 година. Док је Драгнеа био министар за регионални развој била је његов блиски сарадник, а затим га је наследила на тој функцији у влади Виктора Понте. На министарској функцији била је шест месеци током 2015, а и даље ради у том министарству, преноси АП.

        Шајде је ипак већи део каријере била ангажована на локалном нивоу у црноморској луци Констанци.

        Драгнеа је за њу рекао да је образована, радна и лојална.

        Удата је за Сиријца, а према последњим подацима из имовинске карте из јула 2015. године власница је три зграде у Сирији заједно са супругом.

        Председник Румуније Клаус Јоханис треба да предложи кандидата за премијера после консултација с политичким лидерима, а затим Парламент треба да потврди избор мандатара.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари