Русија, Турска и Иран спремни да буду гарант мировног решења за Сирију

У МОСКВИ ПАРАЛЕЛНО РАЗГОВАРАЛИ МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

И ОДБРАНЕ ТРИ ЗЕМЉЕ

Џавад Зариф, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу

  • Сергеј ЛАВРОВ саопштио да су Русија, Турска и Иран спремни да се заједно боре против Исламске државе и Џебхат ан-Нусре и да раде на одвајању од њих сиријске „оружане опозиције“

        РУСИЈА, Иран и Турска спремни су да буду гарант мировног споразума између сиријске владе и опозиције, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

        Открио је да су истовремено о Сирији разговарали министри одбране три земље и да су сви сагласни да сиријска криза нема војно решење и да сва могућа будућа решења морају респектовати суверенитет и територијалну целовитост Сирије.

        Окружен колегама - Џавадом Зарифом и Мевлутом Чавушоглуом - шеф руске дипломатије је представио „заједничку декларацију“ о Сирији.

        „Министри су се сложили да је важно да се продужи прекид ватре, да се гарантује несметан приступ хуманитарној помоћи и слободно кретање становништва на сиријској територији“, рекао је Лавров у изјави коју је преносила телевизија.

        Лавров је потом рекао новинарима да су њих тројица потписали заједничку изјаву у којој се наводи да Русија, Иран и Турска изражавају спремност да помогну сиријској влади и опозицији да припреме споразум и да делују као гарант тог споразума.

        Представници те три земље су се састали без Американаца и Европљана.

        „Спремни смо да допринесемо изради нацрта споразума, разговорима између сиријске владе и опозиције", рекао је Лавров.

        Лавров је такође рекао да ће евакуација цивила из побуњеничких квартова Алепа бити завршена за највише два дана. Евакуација из Алепа која је почела пре пет дана, сада је у завршној фази, рекао је.

        „Данашњи формат је ефикаснији. Ово није покушај да се баци сенка на напоре свих наших других партнера него је само констатовање чињеница“, рекао је Лавров.

        Оценио је да не треба одбацити оно што су Русија и САД урадиле поводом Сирије и додао да “нажалост Американци нису могли да делују као што смо се договорили“.

        Посебно је нагласио да су Русија, Турска и Иран спремни да се заједно боре против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра и да раде на одвајању од њих сиријске „оружане опозиције“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари