Анкара: Турска нема никакву тајну погодбу са Русијом о будућности Сирије

СУТРА СЕ У МОСКВИ СРЕЋУ ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ, ТУРСКЕ И ИРАНА

        АНКАРА је данас, уочи састанка шефова дипломатије Турске, Русије и Ирана о сукобима у Сирији, негирала да је постигла било какву тајну погодбу са Русијом око будућности Сирије.

        АФП подсећа да су односи Москве и Анкаре прошле године опали на најнижи ниво од Хладног рата, након што је турски авион оборио руски ратни авион изнад Сирије.

        Две земље су, међутим, потписале раније ове године споразум о помирењу, и иако су биле на различитим странама сукоба у Сирији, где је Анкара подржавала побуњенике који су покушали да збаце сиријског председника и савезника Москве Башара Асада, њихова реторика је значајно „ублажена“.

        То је изазвало наводе да је Турска пристала да помогне Асаду да заузме цео Алеп, док је Москва обећала да се неће мешати у турске војне операције на северу Сирије.

        „Ми то тако не водимо. Није као да правимо врсту погодбе. Не видимо никакву везу“, рекао је турски званичник из Министарства спољних послова, који није желео да буде именован.

        Раније данас званичник из турског Министарства спољних послова, који није желео да буде именован, најавио је да ће се министри спољних послова Русије, Ирана и Турске састати сутра у Москви како би дали „свеж подстицај“ решавању ситуације у Алепу.

        „Циљ састанка је да се виде гледишта све три стране, изнесу позиције свих нас и разговара о томе куда даље. То није магичан састанак, али ћемо дати свим странама прилику да саслушају једни друге“, рекао је он новинарима у Истанбулу, пренео је Ројтерс.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари