Туск: Демократија без слободе медија неподношљива је као диктатура

ПОВОДОМ ПРЕВИРАЊА У СВОЈОЈ ПОЉСКОЈ - СТАО НА СТРАНУ ПРОТИВНИКА АКТУЕЛНЕ ВЛАСТИ

Туск у Вроцлаву

  • Пољска владајућа странка Право и Правда суочена са протестом главних пољских медија изузев државних, и проглашењем Дана без политичара у највећим редакцијама, блокадом Сејма који је организовала опозиција и гневом Пољака на улицама због нових ограничења за извештаче у Сејму, сада већ полако попушта и лидер конзервативаца Јарослав Качињски наредио је да се евентуална нова правила израде у договору са редакцијама

        ПРЕДСЕДНИК Европског савета Доналд Туск подржао је у Вроцлаву хиљаде Пољака који су у петак и данас изашли на улице да на демонстрацијама против власти захтевају право на слободно извештавање медија из парламента које намерава драстично да им ограничи председник Сејма Марек Кухћињски.

        „Есенција Европе јесте јединствени модел демократије у којој грађани, закони и добри обичаји зацртавају границе власти. Не обрнуто. Као што знамо, демократија без поштовања културе, она у којој се људима одузима приступ информацијама и намеће један модел живота - постаје неподношљива као диктатура“, казао је вечерас Туск на свечаном затварању манифестације „Вроцлав престоница европске културе“.

        У тренутку када масе Пољака протестују на улицама за слободу медија, а група посланика опозиције окупира и даље у пустом Сејму уз погашена светла салу за пленарне седнице, Туск је апеловао на пољске власти да се сете каква успомена веже Пољаке за месец децембар када је 1981. године комунистичка влада народног спаса извела тенкове на улице против грађана, увела ванредно стање и угушила све грађанске слободе на годину и по дана.

        „Након јучерашњих збивања у Сејму и на улицама Варшаве, имајући и лично сећање шта значе децембри у нашој историји - апелујем на оне који имају реалну власт у нашој земљи да поштују грађане. А онима који се боре за европску демократију у Пољској захваљујем. Ви сте најбољи стражари Пољске“, казао је Туск, иначе пре европске функције дугогодишњи пољски премијер.

        Председник Европског савета упозорио је да питање да ли ће демократија преживети у Европи и у Пољској није само реторичко.

        „То је питање наше будуће егзистенције. Питање наше будућности. Ко данас подрива тај модел газећи Устав излаже нас стратешким ризицима“, казао је Туск.

        Пољска владајућа странка Право и Правда суочена са протестом главних пољских медија изузев државних, и проглашењем Дана без политичара у највећим редакцијама, блокадом Сејма који је организовала опозиција и гневом Пољака на улицама због нових ограничења за извештаче у Сејму, сада већ полако попушта и лидер конзервативаца Јарослав Качињски наредио је да се евентуална нова правила израде у договору са редакцијама.

        На страну медија тако да се на основу нових правила не стекне ни утисак а камоли да то буде стварно да је медијима онемогућено и цензурисано извештавање, поставио се након 24-часовног ћутања и председник Пољске Анџеј Дуда.

        Претходно су данас хиљаде Варшављана дошле пред Председничку палату захтевајући да Дуда реагује и обузда нападе власти на права и слободе грађана на окупљање и информисање, а не да се понаша као јавни бележник који потписује све што му потуре на потпис садашње власти.

        Председник Пољске понудио се као посредник у спору власти и опозиције која окупира Сејм и тражи да се понови гласање о буџету у уторак, јер је у петак организовано у хаосу протеста за слободу медија.

                Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари