Терориста-самоубица усред Турске извео напад на аутобус са војницима - 13 погинулих и 55 рањених

ЕРДОГАН: МЕТА СМО ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА КОЈИ НИСУ ПОВЕЗАНИ СА ЗБИВАЊИМА У СИРИЈИ И ИРАКУ

  • Председник Турске и вице-премијер Вејси Кајнак за напад - као и у случају експлозија код стадиона Бешикташа у Истанбулу - сумњиче Курде, нарочито Радничку партију Курдистана

        НАЈМАЊЕ 13 војника је убијено, а 55 је рањено данас у нападу на аутобус који их је превозио у граду Кајсерију, у централном делу Турске, саопштила је турска војска.

        Војници су имали дозволу да напусте зграде војне команде за тај дан, навела је војска.

        Повређени су одмах пребачени у болницу, али могуће је да има и цивила међу повређенима, додаје се у саопштењу.

        Аутобус је превозио војнике који нису били на дужности, а према наводима овог извора, налазио се преко пута универзитетског комплекса, када се догодила експлозија, преноси Би-Би-Си (BCC).

        Турска новинска агенција Доган јавила је да је експлозију изазвао аутомобил бомба.

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је његова земља постала мета терористичких напада. Индиректно је указао да највише сумњичи Радничку партију Курдистана коју је назвао „сепаратистичком терористичком организацијом“.

        У том контексту је нагласио да ни данашњи, као ни недавни напад у Истанбулу, немају везе са догађањима у Сирији и Ираку.

        Турски премијер Бинали Јилдирим био је кратак: „Напад на аутобус са нашим војницима извео је терориста-самоубица“.

        Експлозија се догодила недељу дана после напада у Истанбулу у коме је убијено 44 људи. За прошлонедељни напад је одговорност преузела курдска оружана група.

        Турска је током 2016. погођена низом бомбашких напада које су извели курдски активисти и исламски екстремисти.

        Заменик турског премијера Вејси Кајнак рекао је данас да је напад у Кајсерју „нажалост сличан“ нападу курдских активиста у Истанбулу.

        Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу саопштио је да је седам осумњичених за повезаност за напад у Кајсерију ухапшено, а да се за још пет трага.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари