Алијин син ХРТ-у: Ако Додик крене у поделу земље - зауставиће га зид патриота БиХ

ОЦЕНИО ДА И ХРВАТИ КОЈИ ТРАЖЕ „ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ“ ЖЕЛЕ ДА РАТНИ ЦИЉ ОСТВАРЕ МИРНОДОПСКИМ СРЕДСТВИМА

Бакир Изетбеговић

  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ одбацио могућност федерализације или конфедерализације БиХ, али се сложио да треба решити проблем избора хрватских представника у власти и да им Бошњаци и Срби не смеју бирати представнике. Није се сложио с тврдњама да је Хрватима у БиХ теже и лошије него осталима. Напротив, рекао је, много је примера позитивне дискриминације Хрвата у БиХ

        ЧЛАН Предсједништва Босне и Херцеговине и председник СДА Бакир Изетбеговић одбацио је наводе да је бошњачка политика на било који начин повезана с недавним хапшењима припадника ХВО-а у Орашју.

        У интервјуу за Хрватску телевизију (ХРТ) Изетбеговић је казао да званична политика у Сарајеву није заинтересована да се оптужнице за ратне злочине користе у политичке сврхе и да се прави проблем с Хрватском. За то, казао је, нема никаквог логичког нити реалног утемељења.

        - У Орашју су бранитељи били измешани, Хрвати и Бошњаци. У неким првобитним истрагама ту је било педесетак људи, и Бошњака и Хрвата. Зашто сада само Хрвати, зашто три дана након посете премијера Пленковића, зашто на дан Свих светих када су Хрвати врло емотивни сећајући се својих преминулих, немам одговора на то питање, али сасвим сигурно да се мене пита таква ствар се не би урадила - казао је Изетбеговић.

        Изетбеговић наглашава да су односи с Хрватском приоритет и да бошњачка политика себи не би „дозволила аутогол“ користећи то питање.

        Изетбеговићева је генерална оцена да су односи БиХ и Хрватске јако добри, али да могу бити и бољи. Хрватска би, каже он, могла интензивније помагати останак Хрвата у БиХ и више инвестирати.

        Утицај Хрватске у БиХ је добронамеран и не видимо ту никаквог проблема - казао је Изетбеговић.

        Одговарајући на питање о политици страних сила у БиХ, Изетбеговић је казао да су САД заинтересоване да БиХ иде ка чланству у ЕУ и НАТО-у, али да је приметан пад интереса након неуспеха „априлског пакета“ уставних реформи.

        За утицај Турске у БиХ Изетбеговић каже да није велики, али да је позитиван. Одбацио је оцене да се СДА не залаже за европски пут БиХ.

        Коментаришући изјаве председника Републике Српске Милорада Додика о подели БиХ Изетбеговић је казао да је то задње на шта би пристали босанскохерцеговачки патриоти.

        - Ако институције БиХ, ако међународне институције надлежне за то не буду реаговале, онај задњи зид одбране БиХ биће њени патриоти - казао је Изетбеговић, додајући како нико не би требао испробавати ту њихову спремност.

        Истакао је да Додик покушава ратне циљеве остварити мирнодопским средствима, што је неодговорно.

        Казао је да Додикови проблеми произлазе из тешке економско-социјалне ситуације у РС, односа с регионалним и међународним фактором те судовима.

        Када је реч о трећем ентитету, Изетбеговић је у интервјуу за ХРТ указао да би његово успостављање такође било остварење ратног циља мирнодопским средствима. Подсетио је да половина Хрвата у БиХ живи измешана с Бошњацима те да је немогуће повлачити било какве нове границе.

        Одбацио је могућност федерализације или конфедерализације, али и додао да треба решити проблем избора хрватских представника у власти те да им Бошњаци и Срби не смеју бирати представнике. Не слаже се с тврдњама да је Хрватима у БиХ теже и лошије него осталима. Напротив, каже Изетбеговић, много је примера позитивне дискриминације Хрвата у БиХ.

        Фена

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари