Најнепопуларнији председник у историји Француске – Оланд – објавио да се неће поново кандидаовати

КАНДИДАТ СОЦИЈАЛИСТА ВЕРОВАТНО ЋЕ БИТИ МАНУЕЛ ВАЛС, АЛИ ОНА НЕМА ШАНСЕ НИ ЗА ДРУГИ КРУГ

         ФРAНЦУСКИ председник Франсоа Оланд изјавио је да се неће поново кандидовати на тај положај зато што, како је објаснио, жели да пружи својим социјалистима шансу да победе „против конзервативизма и екстремизма“.

         „Одлучио сам да не будем кандидат. У наредним месецима, моја једина дужност биће да наставим да водим земљу“, рекао је Оланд.

         Он је навео да је рационално сагледао своје шансе да добије ширу подршку у странци која остаје подељена око домета његове политике, наводи АP.

         „Данас сам свестан ризика који би такав потез имао ако не добије ширу подршку“, рекао је Оланд у телевизијском обраћању, преноси АP.

         Овај повод Оланд је искористио и да сумира своја достигнућа од преузимања дужности 2012. године.

         Како наводи Ројтерс, тај изненадни потез Оланда оставља могућност да се неко други из Социјалистичке партије кандидује за шефа државе, а према наводима агенција, то би могао да буде актуелни премијер Мануел Валс.

         Ово је први пут после више деценија да се актуелни француски председник не кандидује за реизбор. Према анкетама јавног мњења, Оланд је најнепопуларнији председник икада.

         Сва истраживања предвиђају да ни Оланд, а ни неки други социјалистички кандидат неће проћи први круг избора, већ да ће се одлучујућа битка у другом кругу водити између републиканског кандидата Франсоа Фијона и лидерке крајње десничарског Националног фронта Марин Ле Пен, наводи Ројтерс.

         Председнички избори у Француској одржаће се 2017. године.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари