Ојађени министри спољних послова ЕУ „храбро” одлучили да поштују вољу америчких бирача

ОДЛУЧИЛИ ДА САЧЕКАЈУ ДА ВИДЕ ХОЋЕ ЛИ ТРАМП БИТИ ЗА ИЗОЛАЦИОНИЗАМ У СФЕРИ БЕЗБЕДНОСТИ

  • Шеф италијанске дипломатије Паоло ЂЕНТИЛОНИ: "Европа треба да се бави својим проблемима, а не да се брине шта се дешава с друге стране Атлантика"

         МИНИСТРИ иностраних послова ЕУ одлучили су у недељу увече, на неформалном састанку у Бриселу посвећеном односима са САД, да ће сачекати да виде какве ће кораке предузети нови амерички председник Доналд Трамп и да ће наставити да раде на јачању улоге ЕУ у свету, док не постане јаснија будућност трансатлантских односа.

         Министри су на састанку, коме није присуствовао шеф британске дипломатије Борис Џонсон, такође подвукли важност поштовања избора америчких бирача и стварања контаката с Трамповим тимом.

         "Морамо да видимо какву ће позицију наредних месеци заузети нова администрација (у Вашингтону). Сада се разматра како да се ојача глас ЕУ у свету", изјавио је после састанка белгијски министар Дидије Рејндерс.

         Чланице ЕУ страхују да ли ће се неки од Трампових ставова изнетих у предизборној кампањи преточити у активну политику - изолационистичка позиција у односу на безбедност, одбацивање међународних трговинских споразума и одбијање да критикује руског председника Владимира Путина.

         Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони подсетио је да Трамп неће преузети дужност пре јануара, а да Европа до тада мора да решава многа питања, као што су избегличка криза и економска питања.

         "Европа треба да се бави својим проблемима, а не да се брине шта се дешава с друге стране Атлантика", рекао је Ђентилони.

         Европски шефови дипломатија састаће се званично већ у понедељак, када ће разматрати погоршане односе с Турском, сукобе у Сирији и Либији и одбрамбену сарадњу с НАТО-ом.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари