Пентагон признао да је његова посада крива за „опасно приближавање“ руском Су-35 и извинио се

АМЕРИКАНЦИ ПРВО ТВРДИЛИ ДА ЈЕ РУСКИ ЛОВАЦ ИЗНАД ДЕИР ЕЗ-ЗОРА УГРОЗИО ЊИХОВ E-3 AWACS

        АМЕРИКАНЦИ су прво кривицу за „опасно приближавање“ свог шпијунског авиона AWACS са руским ловцем Су-35 - до којег је дошло 17 октобра у небу изнад сиријског гада Деир ез-Зора - покушали да свале на Русију и посаду њеног борбеног авиона, али су се на крају - сами извинили.

        Портпарол Министарства одбране РФ - генерал-мајор Игор Конашенков - објаснио је да се амерички авион, кршећи правила која су две земље договориле поводом Сирије, примакао на само 500 метара:

        „Одмах након приближавања E-3 AWACS нашем авиону, команда наше авио-базе Хмејмим ступила је у контакт са америчким колегама и затражила разјашњења. Представници команде америчког Војног ваздухопловства су се извинили за инцидент и обећали да ће са својим посадама разговарати да се сличне ситуације више не догађају“.

        Конашенков је нагласио да је Москва изненађена почетним покушајима Американаца да своју кривицу припишу Русији. Додао је да су Американци били обавештени и о лету Су-35 и о висини на којој лети:

        „Разумемо што се амерички пилоти изгубе чим виде у близини наше ловце. Али, наставио је Конашенков, препоручујемо да више не покушавају да по навици све приписују Русији и да боље владају собом. А да боље држе у рукама команде авиона“.

        Амерички генерал Џег Хариган први је изјавио да је руски авион пролетео „опасно близу“ авиона САД на истоку Сирије.

        Потом је Пентагон објавио да у приближавању авиона „није било зле намере“ иако се радило о само 800 метара.

        Кривицу је ипак оставио на руској страни...                                   

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари