Ставридис: Ако одустану од Транспацифичког партнерства – за САД ће то бити њихов Брегзит

БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО У ЕВРОПИ УВЕРЕН ДА ЋЕ САД У ТОМ СЛУЧАЈУ ИЗГУБИТИ И ЛИДЕРСТВО У АЗИЈИ

         БИВШИ командант НАТО  у Европи – амерички адмирал Џејмс Ставридис – написао је за Foreign Policy да се Сједињене Државе могу суочити  са својим Брегзитом ако се одрекну транспацифичког трговинског партнерства.

         Притом је упозорио своје у Вашингтону:

         „Остала је последња шанса да се тај споразум спаси – последња сесија Конгреса САД између новембарских председничких избора и момента када Барак Обама буде предавао власт. Јер, и Хилари Клинтон и Барак Обама иступају за одустајање од тог документа или прераду оних његових тачака који доводе у питање унутрашњу конкурентност. А то се може претворити у америчку верзију Брегзита“.

         Ставридис тврди да су САД потребне Пацифичком региону као што је Велика Британија потребна Европској унији. Притом указује:

         „Није ствар толико у трговинским погодностима. Колико у геополитици. За Британију је одлука о напуштању ЕУ постала озбиљна геополитичка грешка, а са одустајањем од Транспацифичког партнерства САД ће фактички напусти лидерске позиције у Азији. Кина ће се наћи у улози несумњивог победника. Азија у којој ће доминирати Кина неће служибит националним интересима Америке“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари