Клепер: Русија покушава да утиче на изборе у САД, али то није ново – она то чини већ 60 година

БИО УПИТАН: ЈЕ ЛИ МОГУЋА НАГОДБА СА СНОУДЕНОМ АКО ОТКРИЈЕ СВЕ ДО ЧЕГА ЈЕ ДОШАО У РУСИЈИ?   

Џејмс Клепер

  • Шеф Националне обавештајне службе САД на скупу који је организовао дневни лист The Washington Post рекао и ово: Руси су и пре појаве дигиталних технологија давали новац опозиционим кандидатима и користили се дезинформацијама. Драматизам ситуације у томе што Русија сада располаже инструментима за деловање у сајбер-простору
  • Коментатор New York Times Џим Рутенберг  оптужио Русију да „агресивно користи слободу медија у САД за сопствени утицај на амричку политику“ и као примере такве „агресије“ означио то што популарне америчке тв-звезде Лари Кинг и Ед Шулц сарађују са телеканалом RT America: „У нормална времена, њихово појављивање на екранима руске телевизије изазвало би нека питања. Али, ми данас, очито, живимо у ненормално време“

          РУСИЈА покушава да утиче не педизборни процес у Сједињеним Државама, још од 60-их година и то не треба никога а шокира – рекао је Џејмс Клепер.

          Учинио је то шеф Националне обавештајне службе САД на скупу који је организовао дневни лист The Washington Post. У наставку је додатно навео:

          „Руси већ 60 година покушавају да се умешају или да утичу на наше изборе. Москва је за сво то време покушавала – постоје документи који ово потврђују – да на овај или она наћин утиче на изборе у САД. У Русији је традиција: мешати се у своје и туђе изборе. Они су и пре појаве дигиталних технологија давали новац опозиционим кандидатима и користили се дезинформацијама“.

          Клепер је нагласио да је „драматизам ситуације“ у томе што Русија сада „располаже инструментима за деловање у сајбер-простору.

          Иако је ово изговорио, Клепер се опет суздржао од било каквих коментара поводом истраге о хакерском упаду у базу података Демократске партије САД. Као добру околност, по менуо је то што је амерички изборни систем децентрализован што унапред искључује могућност упада у њега на федералном нивоу.

          Клеперу је на овом скупу било постављено питање: да ли је могуће да се Вашингтон нагоди са Едвардом Сноуденом уколико он пристаје да властима САД „открије информације до којих је дошао у Русији?

          Његов одговор је гласио: „Не. Што време више пролази – то је мање мотива за било какве преговоре о (било каквој) нагодби“.

          Једнако је индикативно и што је коментатор New York Times Џим Рутенберг  данас оптужио Русију да „агресивно користи слободу медија у САД за сопствени утицај на амричку политику“.

          Ово се од Рутенберга могло очекивати, али су примери које је навео – и изненађујући. Јер, као примере такве „агресије“ означио је то што популарне америчке тв-звезде Лари Кинг и Ед Шулц сарађују са телеканалом RT America.

          Потпуно уверен да је то „агресија“, агресивни Рутенберг је оценио:

          „У нормална времена, њихово појављивање на екранима руске телевизије изазвало би нека питања. Али, ми данас, очито, живимо у ненормално време. То што су два позната америчка тв-водитеља потписала уговоре са мрежом коју Русија финансира ради „гурања“ сопствене позиције у свету – говори о крајње циничном релативизму у медијима у нашој земљи“.

          Ево, дође велики њујоршки лист до оптужнице да су Кинг и Шулц – агресори на своју Америку!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари