Сиријска армија у контраофанзиви на северу провинције Хама

КЕРИ ТРАЖИ ДА СЕ СИРИЈСКОЈ АВИЈАЦИЈИ ЗАБРАНИ ДА ЛЕТИ НАД ТЕРИТОРИЈОМ ПОД КОНТРОЛОМ ОПОЗИЦИЈЕ

Џон Кери

        АМЕРИЧКИ државни секретар Џон Кери затражио је да се авијацији сиријске армије забрани да лети над деловима националне територије који се налазе под контролом „опозиције“.

        „Морамо успоставити такву забрану. То ће онемогућити власт Сирије да чини оно што је често чинила досад. Да атакује цивилне циљеве, тврдећи да су њени напади усмерени само против Џебхат ан-Нусре“ - рекао је шеф дипломатије САД.

        Своју иницијативу, која подразумева увођење зона забрањених за летење авијацији Дамаска, Кери је повезао са властитим очекивањем да ће то онемогућити „неселективне нападе који су узрок страха, страдања и бекства становништва“.

        Кери и Сергеј Лавров су се договорили да сиријска авијација не лети над територијама под контролом опозиције, али је заменик министра иностраних послова РФ, Михаил Богданов, објаснио да тај договор на значи успостављање зона забрањених за сиријску авијацију.

        Кери је, као што се види, избегао да прокоментарише откриће Москве: да је амерички дрон био у „зони за напад“ у време када је бо нападнут хуманитарни конвој УН и Црвеног полумесеца северозападно од Алепа.

        Независно од овога, сиријска армија је започела широку офанзиву на северу провинције Хама и креће се према градићима Коукаб и Таибат-ал-Имам.

        Напад је био испровоциран дејствима побуњеничке формације Џунуд ал-Акса која нису престајала током протеклих месец и по дана. А била су срачуната на преузимање контроле над целим севером провинције. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари