Амерички шпијунски авиони цео дан „ловили“ руске подморнице класе „Варшављанка“

НА NATO-АЕРОДРОМЕ ОКО ЦРНОГ МОРА СТИГЛИ ПРЕ ПОЧЕТАК РУСКИХ СТРАТЕШКИХ МАНЕВАРА „КАВКАЗ-2016“

P-8A Poseidon

  • Американци су током дана покушали четири пута да се приближе главној бази руске Црноморске флоте и криму. Три њихова шпијунска авиона истовремено су летела ка руској црноморској граници. Један од њих - P-8A Poseidon - приближио се главној бази руске Црноморске ратне флоте у Севастопољу на растојање мање од 70 километара
  • Авиони P-8A Poseidon су специјализовани за „лов на подморнице“, а стигли су у NATO-базе око Црног мора непосредно пред почетак маневара „Кавказ-2016“. Ти авиони су најбоље што Американци имају за откривање и праћење туђих подморница
  • Руска Црноморска ратна флота у пуном саставу учестује у маневрима „Кавказ-2016“. Из својих база је изашла још пре два дана. У њеном саставу су и четири вишенаменске дизел-подморнице класе „Варшављанка“ (ускоро ће добити још две)

        АМЕРИЧКИ стратешки шпијунски авиони данас се четири пута приближавали обали Крима.

        Поледњи је то учинио RC-135 ко је узлетао са војне базе Суда-беј у Грчкој, а шпијунирао је акваторију Црног мора западно од Крима.

        Пре њега су се три америчка шпијунска авиона приближавала руској црноморској граници. Један од њих - P-8A Poseidon - приближио се главној бази руске Црноморске ратне флоте у Севастопољу на растојање мање од 70 километара.

        Међутим, ово није рекорд. Шестог септембра се пет америчких „шпијуна“ приближавало границама РФ на Црном и Балтичком мору и ка њеним базама у Сирији. У тим „операцијама“ је учествовао и немачки извиђачки авион.

        Американци су се „узмували“ понајвише због стратешких војних маневара на југу Русије „Кавказ-2016“.

        Како тврде московски војни експерти, највише их је интересовало кретање руских подморница последње генерације.

        Авиони P-8A Poseidon су специјализовани за „лов на подморнице“, а стигли су у NATO-базе око Црног мора непосредно пред почетак маневара „Кавказ-2016“. Ти авиони су најбоље што Американци имају за откривање и праћење туђих подморница.

„Варшављанка“

        Како је пренео телеканал Fox News, Пентагон је после јучерашњег „инцидента“ - када су два руска Су-27 пресретала америчке шпијунске авионе да би их отерала од граница РФ - тврдио да се један Су-27 био приближио америчкој летелици на само три метра, па је постојала „могућност судара“.

        Министарство одбране РФ је ту тврдњу одбацило и саопштило да су обе његове посаде деловале строго у складу са међународним правилима.

        Руска Црноморска ратна флота у пуном саставу учестује у маневрима „Кавказ-2016“. Из својих база је изашла још пре два дана.

        У њеном саставу су и четири вишенаменске дизел-подморнице класе „Варшављанка“ (ускоро ће добити још две).

        По свему судећи, Американци су пратили управо њих, а Су-27 - који су их пресретали и терали даље од Крима - заправо су штитили своје подморнице и омогућавали им да се „сакрију“.

        Американци су, додуше, терани и од аеро-полигона Опук на којем је ескадрила фронтовских бомбардера Су-34 из Вороњежске области увежбавала бомбардовање мета које су имитирале колоне ратне технике „условног противника“. Осим тога, пружили су и „ватрену подршку“ својим тенковским и мотострељачким јединицама.

        На то су потрошили 20 бомби ФАБ-500.

        Стратешки маневри „Кавказ-2016“ трајаће до 15-ог септембра, а у њима учествује 12.500 војника.

        По оцени војног експерта Виктора Мураховског, њихова порука је јасна: „Изводе се у непосредној близини „зоне одговорности“ NATO пакта.

        Већи од њих били су прошлогодишњи маневри „Центар-2015“ у којима је учествовало 95.000 војника, било увежбавано формирање ударне авио-групе од 150 авиона јуришне и бомбардерске авијације.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари