Русеф упозорила Сенат да ће њеним одстрањивањем од власти извршити државни удар

ГОРЊИ ДОМ БРАЗИЛСКОГ ПАРЛАМЕНТА ГЛАСАЋЕ О СУДБИНИ ШЕФА ДРЖАВЕ У СРЕДУ

Дилма Русеф

  • Дилма РУСЕФ је оптужена за буџетске малверзације и незаконите књиговодствене радње, као и за противзаконито издавање уредби о уплатама влади, без претходне сагласности Конгреса. Терети се и за неовлашћено коришћење кредита државних банака за финансирање програма и одлагање њихове отплате и за лажирање стања у јавним финансијама

       СУСПЕНДОВАНА председница Бразила Дилма Русеф назвала је данас покретање поступка свог опозива „државним ударом“ и оценила га као „неправедан и арбитраран“.

       „Долазим да вас погледам у очи и да изјавим да нисам учинила ништа од онога за шта сам неправедно и арбитрарно оптужена“, рекла је Русефова посланицима горњег дома Парламента, Сената, који ће сутра или у среду гласати о њеном опозиву.

       Она је покретање поступка опозива назвала „државним ударом“ чији је циљ, како је навела, „да посредно доведе на власт узурпаторску владу“ и додала да су 2014. године за њу гласала 54 милиона Бразилаца.

       Русеф је позвала сенаторе да гласају против њеног опозива, наводећи да тако „гласају за демократију“ и да је Бразил „на корак од државног удара и институционалног слома“.

       Медији наводе да ће Русеф ипак вероватно бити опозвана, јер ће за тај предлог гласати више од две трећине посланика у Сенату.

       Сенат је у мају суспендовао Дилму Русеф са власти, а за вршиоца дужности шефа државе поставио њеног потпредседника Мишела Темера.

       Она је оптужена за буџетске малверзације и незаконите књиговодствене радње, као и за противзаконито издавање уредби о уплатама влади, без претходне сагласности Конгреса.

       Русеф се терети и за неовлашћено коришћење кредита државних банака за финансирање програма и одлагање њихове отплате и за лажирање стања у јавним финансијама.

       Уколико суспендована председница буде опозвана, Темер ће званично преузети председничку функцију и обављати је до истека мандата Русефове 2018. године, када ће бити председнички и парламентарни избори.

       Расправа у Сенату биће настављена сутра или у среду, када ће се одлучивати о опозиву, за који је потребна већина од две трећине гласова, односно 54 од укупно 81 гласа.

       Русефова у случају опозива неће моћи да обавља јавну функцију наредних осам година, док ће у супротном повратити свој председнички мандат.

       Њени противници оптужују је за „највећу превару у историји земље“, а присталице тврде да у њеном поступању није било „ничег незаконитог“ и да су сви њени претходници чинили исто.

       Бразил, највећа и најразвијенија земља Јужне Америке, суочава се са високом стопом незапослености и буџетским дефицитом од 45 милијарди долара, као и с политичким и социјалним кризама изазваним корупционим скандалима и масовним отпуштањем.

       Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари