Американци објавили да желе да створе ласерску противракетну одбрану

ЖЕЛЕ ДА СЕ ЗАШТИТЕ ОД РУСКИХ И КИНЕСКИХ ХИПЕРСОНИЧНИХ РАКЕТА

  • Други човек корпорације Lockheed Martin Даг ГРЕХЕМ: Ракете које се тестирају у Русији и Кини – у стању су да лете на великим висинама брзином до 12.000 километара на сат. А још су у стању да „избегавају антиракете“, што борбу са њима чини „крајње проблематичном“
  • Lockheed Martin предлаже да се борба против таквих ракета базира на „проширеној верзији ПРО система THAAD-ER у којем ће главну улогу имати двостепени пресретач повећане брзине који ће бити у стању да сустиже и уништава хиперсоничне ракете“
  • Русија ради и на «пројекту 4202» или Ју-51. Реч је о ракети која је наводно у стању на при хиперсоничној брзини изводи маневре и у вертикалној и у хоризонталној равни. Неки руски војни стручњаци тврде да такве маневарске способности „чине бесмисленом и постојећу и могућу будућу противракетну одбрану“

          ПОТПРЕДСЕДНИК највеће америчке војне корпорације Lockheed Martin – Даг Грехем – открио је донекле планове своје земље за производњу ласерског оружја за уништавање „непријатељских хиперсоничних ракета“.

          Прво је нагласио да Русија и Кина раде на хиперсоничним ракетама са екстра-маневарским способностима и да то представља „нарастајућу опасност за САД“.

          Додао је да зато амерички систем противракетне одбране мора да буде „суштински проширен и појачан“.

          Према његовим речима, ракете које се тестирају у Русији и Кини – у стању су да лете на великим висинама брзином до 12.000 километара на сат. А још су у стању да „избегавају антиракете“, што борбу са њима чини „крајње проблематичном“.

          Lockheed Martin предлаже да се борба против таквих ракета базира на „проширеној верзији ПРО система THAAD-ER у којем ће главну улогу имати двостепени пресретач повећане брзине који ће бити у стању да сустиже и уништава хиперсоничне ракете“.

          Грехем је истовремено предложио да тежиште буде и на ласерском противракетном оружје на којем већ ради Lockheed Martin. Такво оружје ће – по његовом обећању – моћи да непријатељеске хиперсоничне ракете уништава „још на њиховом старту, пре него што развију велике брзине“.

          Само ласерско оружје би се налазило на беспилотним летелицама способним да дуго остају у ваздуху.

          Lockheed Martin признаје да производња убојитог ласерског противракетног оружја повезано са „великим техничким тешкоћама“, али и наглашава – да ће управо ласери имати највеће изгледе против хиперсоничних ракета.

          Грехем је признао: „За стварање ласерске ПРО биће нам потребно 5-10 година“.

          У Русији се заиста ради на хиперсоничним ракетама.

          Све је, наравно, обавијено тајном, али се зна да су у току тестирања ракете «Циркон», којом ће бити наоружане подморнице класе „Јасењ“ и „Хаски“.

          Карактеристике «Циркона» се не откривају, али су руски медији писали да ће имати домет до 400 километара, а да је пет до шест пута бржа од звука.

          Такође су се појавиле информације о «пројекту 4202» или Ју-51. Реч је о ракети која је наводно у стању на при хиперсоничној брзини изводи маневре и у вертикалној и у хоризонталној равни.

          Неки руски војни стручњаци тврде да такве маневарске способности „чине бесмисленом и постојећу и могућу будућу противракетну одбрану“.

          Хиперсоничне ракете праве и Американци.

          Њихова X-51 Waverider личи на крстарећу ракету. И њене хиперсоничне брзине су – строга тајна...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари