Ердоган оптужио америчког команданта за Блиски исток да подржава турске пучисте

ГЕНЕРАЛ ЏОЗЕФ ВОТЕЛ: НЕКИ НАШИ САРАДНИЦИ У ТУРСКОЈ ВОЈСЦИ СУ ВЕРОВАТНО У ЗАТВОРУ

Џозеф Вотел

        ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас америчког генерала Џозефа Вотела, команданта за Блиски исток, за подршку организаторима војног пуча, због његове изјаве да се плаши утицаја које би чистке унутар турске војске могле имати на односе САД и Турске.

        „Ви држите страну пучистима уместо да браните земљу која је претрпела покушај војног удара“, рекао је Ердоган после комеморације у центру за обуку турске војске, на који су пучисти пуцали у ноћи између 15. и 16. јула, убивши 47 особа.

        Он је Вотелу поручио да се „онај ко је организовао пуч налази у САД и да га оне хране“, алудирајући на имама Фетулаха Гулена, који живи у егзилу у САД и чије је изручење тражила Анкара.

        Вотел, амерички командант за Блиски исток, рекао је синоћ у Аспену да 2страхује од утицаја које би чистке унутар турске војске могле имати утицај на односе између Вашингтона и турског војног врха".

        На питање да ли је неки од сарадника Вашингтона из редова турске војске ухапшен, Вотел је одговорио да су неки од њих „вероватно у затвору“.

        Он је навео и да је Турска важан амерички партнер у борби против Исламске државе и додао да је Анкара ставила ваздушну базу Инџирлик на располагање антиџихадистичкој међународној коалицији коју САД предводе у операцијама у Ираку и Сирији.

        „Турска је за нас више од места за привремено складиштење војне опреме“, казао је Вотел.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари