Противници геј параде у највећем граду Израела носили транспарент „Јерусалим није Содома”

ОРГАНИЗАТОРИ ГЕЈ-ПАРАДЕ ТВРДЕ ТВРДЕ ДА ИХ ЈЕ БИЛО 25.000 – ПЕТ ПУТА ВИШЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

  • Израелски премијер Бењамин Нетањаху поручио прадерима које је чувало 2.000 полицајаца: "Данашњи марш у Јерусалиму није само марш LGBT заједнице. То није марш ексклузивно за одређену групу. То је марш за нас. То је марш за јединство. Наша браћа и сестре у заједници су део нас, израелског друштва. Ми смо једна породица. Ми поштујемо једни друге и прихватамо једни друге с поштовањем и једнако. Ми сви имамо право и обавезу да прихватамо једни друге без изузетка, без обзира на веру, расну и сексуалну оријентацију"

         ХИЉАДЕ људи учествовале су - уз јаке мере безбедности - у хомосексуалној годишњој паради поноса у Јерусалиму.

         Израелски медији означили су је највећом до сада у том граду, где живи пуно религиозних Јевреја, противника таквих манифестација.

         Била је то демонстрација снаге геј заједнице годину дана након што је ултраортодоксни јеврејски екстремиста Јишај Шлисел убио ножем једну 16-годишњу девојку на таквој паради, наводи агенција Асошиејтед прес.

         Он је зато осуђен на доживотну робију, а израелски медији су објавили да је и из затвора планирао убиство на овогодишњој паради са својим братом који је ухапшен.

         Парада је почела венчањем двојице становника Јерусалима, Јохаи Вермана и Јотама Хакоена.

         "Чак и у овом срећном тренутку, не заборављамо људе који су се борили и жртвовали, и жртве коју су учинили како бисмо ми могли изабрати један другог и то пред свима", изјавио је Хакоен.

         Парада је одржана у време дубоке поделе у Израелу између секуларне већине и све јачих националистичких и ултраортодоксних снага које су недавно оштро критиковале LGBT заједницу, наводи америчка агенција.

         У паради није учествовао секуларни јерусалимски градоначелник Нир Баркат да не би увредио религиозне.

         Међутим, израелски премијер Бењамин Нетањаху обратио им се преко видео снимка, нагласивши да је та заједница неодвојиви део израелског друштва и да мора бити третирана уз поштовање и једнако.

         "Данашњи марш у Јерусалиму није само марш LGBT заједнице. То није марш ексклузивно за одређену групу. То је марш за нас. То је марш за јединство. Наша браћа и сестре у заједници су део нас, израелског друштва. Ми смо једна породица. Ми поштујемо једни друге и прихватамо једни друге с поштовањем и једнако. Ми сви имамо право и обавезу да прихватамо једни друге без изузетка, без обзира на веру, расну и сексуалну оријентацију," рекао је Нетањаху.

         Он је преко видео снимка објављеног на његовом Фејсбук налогу поручио: "Ми смо сви Израелци, ми смо сви грађани државе, ми смо сви један народ".

         Нетањаху је такође поменуо жртву Ширу Банки и рекао да је убијена што је подржавала идеју да смо сви једнаки.

         О безбедности на паради бринуло је чак 2.000 полицајаца, али је манифестација ипак била скромна у односу на параду која се сваке године одржава у либералном Тел Авиву и где се ове године окупило око 200.000 људи.

         Полиција у Јерусалиму је ове године, како је саопштила, омела и спречила нападе на учеснике марша и пут којим су они пролазили није морао бити мењан.

         Полицијски портпарол Луба Самри рекла је да је 12 демостраната ухапшено под сумњом да су планирали да наруше параду и да су неки носили ножеве.

         Локални медији су известили да је 25.000 људи учествовало на паради, што је пет пута више него прошле године иако су се недавно и неки израелски рабини изјаснили против геј заједнице.

         Они који су данас протестовали против параде носили су трансапаренте са натписима „Јерусалим није Содома", док су их присталице прајда, машучи заставама дугиних боја, подсећале на библијску заповест "Не убиј".

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари