Кери уверавао Чавушоглуа да Вашингтон не стоји иза покушаја војног пуча

АМЕРИКАНЦЕ ДИРЕКТНО И ПОТПУНО ОТВОРЕНО ОПТУЖИО И ТУРСКИ МИНИСТАР РАДА СУЛЕЈМАН СОЈЛУ

  • СИВКОВ: „Џон Кери је изговорио веома важну реченицу, на коју је мало ко образио пажњу, а много шта говори. Он је, наиме, усред пучистичке драме рекао да у Турској мора да буде обезбеђен континутет власти. А то је подразумевало: да су САД биле спремне да признају прелазак власти у друге руке

                АМЕРИЧКИ држани секретар Џон Кери ноћас је – у телефонском разговору – учинио све да увери шефа турске дипломатије, Мевлута Чавушоглуа, да Вашингтон нема никакве везе са покушајем војног удара у његовој земљи.

                Рекао је турском колеги да су претпоставке које се у том смислу изноде „апсолутно погрешне“.

                Како преноси агенција Reuters, Кери је нагласио да су такве тврдње и „штетне по америчко-турске односе“.              

                САД је за организовање војног пуча оптужио чак и турски министар рада Сулејман Сојлу - јавила је Телевизија „Хабертурк“.

                Он је био категоричан:Вашингтон стоји иза покушаја државног удара у Турској!

                Један од оних који мисле слично као Сојлу и доказују да је покушај преврата у Турској био организован уз одобрење САД  је и председник московске Академије за геополитичке проблеме пуковник константин Сивков.

                Он указује да цео низ факата директно и посредно сведочи да је војни преврат покушан „уз учешће Сједињених Држава и са њиховим одобрењем“:

                „Џон Кери је изговорио веома важну реченицу, на коју је мало ко образио пажњу, а много шта говори. Он је, наиме, усред пучистичке драме рекао да у Турској мора да буде обезбеђен континутет власти. А то је подразумевало: да су САД биле спремне да признају прелазак власти у друге руке и да га одобре. Индиректно, кери је тиме признао и да Вашингтон подржава преврат“.

                Сивков покушај пуча у Турској сматра и доказом да су САД спремне да методе хибридног ратовања примене и против својих савезника из НАТО. Другим речима:  и унутар западне војне алијансе.

                Сивков је уверен да ће наредних дана и месеци уследити: ново удаљавање Турске од САД, приближавање Анкаре Сирији и одустајање од рата са Курдима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари