Јеремија Старовлах и његов син Александар траже истину и правду у Стразбуру

ТУЖИЛИ БИХ ЗАТО ШТО ЈЕ ВОЈНИЦИМА NАТО КОЈИ СУ ИХ ПРЕТУКЛИ

ПРЕ 12 ГОДИНА ДАЛА ИМУНИТЕТ

Јеремија Старовлах у болници пре 12 година

        МИЉКАН Пуцар, адвокат православног свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина вероучитеља Александра и њихових породица рекао је да је Европском суду за људска права поднео тужбу против БиХ, зато што никада није утврђено ко је наредио, а ко извршио злочин у којем су их пре 12 година на Палама припадници NATO-а и тадашњег SFOR-а брутално претукли, а остале чланове породице и свештенике малтретирали.

        „Као адвокат породице Старовлах, покренуо сам поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру да БиХ одговара зато што је дала имунитет NATO снагама и зато што породица Старовлах никада неће моћи да сазна ко је наредио и ко је извршио злочин против њих, рекао је Пуцар Срни.

        Он је нагласио да сваки човек има право да извршиоци одређеног кривичног дела, а неспорно је да је напад на Старовлахе кривично дело, буду судски гоњени, па макар они били и НН лица.

        „Тражили смо од земаља које су учествовале у тој акцији да процесуирају учеснике тог злочина, али сви су одговорили да је БиХ дала имунитет да се против тих војника не може водити доказни поступак. Онда смо ми тражили да БиХ плати новчани износ. Судови у БиХ одбили су те захтеве и након тога смо уложили апелацију Суду у Стразбуру, појаснио је Пуцар.

        Он је истакао да је Суд БиХ у међувремену донео правоснажну пресуду против БиХ према којој породици Старовлах треба да буде исплаћена материјална штета.

        Он је нагласио да би за породицу Старовлах од материјалне штете много битније било да се процесуирају људи који су наредили и извршили злочин над Јеремијом и Александром.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари