Израелски медији: Нетањаху под истрагом због сумње да је примао новац из иностранства

ФРАНЦУСКИ ТАЈКУН АРНО МИМРАН ПРВО ИЗЈАВИО ДА МУ ЈЕ ЗА ИЗБОРЕ ДАО МИЛИОН $, ПОТОМ СУМУ СМАЊИО

Бењамин Нетањаху

  • Бењамин НЕТАЊАХУ: „Сваки пут када одем у историјску посету у иностранству, говори се о некој истрази. То су глупости“

        ИЗРАЕЛСКА полиција истражује да ли је премијер Бењамин Нетањаху примао новац нелегално од страних донатора, јавио је данас други канал израелске телевизије.

        У извештају се наводи да се проверава трансфер новца у периоду када је Нетањаху други пут био премијер од 2009. године.

        Израелски медији јављају да истрагу води мала група детектива и адвоката, али да није ограничена само на Израел, већ захтева и испитивање у иностранству. Званично се описује као провера, али израелски лист Харец наводи да се ради о пуној истрази и да се сви прихватљиви кораци предузимају како би се осумњичени довели на испитивање.

        „Сваки пут када одем у историјску посету у иностранству, говори се о некој истрази. То су глупости“, рекао је новинарима Нетањаху, који је тренутно у посети подсахарској Африци, на путу из Ентебеа у Уганди у Најроби у Кенији.

        Ова истрага је наводно се води уз још три, укључујући сумње на претеране трошкове за одржавање Нетањахуове резиденције, скупа путовања и фондове које је добио за кампању од француског тајкуна Арно Мимрана који је под истрагом за утају пореза у тој земљи.

        Крајем маја полиција је препоручила да се подигне оптужница против Нетањахуове супруге Саре због сумњи на неправилности наручивање хране за породична окупљана и исплата зарада особи која се брине о њеном остарелом оцу из јавних фондова.

        У исто време обновљена је раније покренута истрага путовања чланова Нетањахуове породице, а односи се на време када је он био министар финансија. Појавиле су се и сумње у везе Нетњахуа са тајкуном Мимраном, као и на то да је он раније финансирао одморе Нетањахуа и његове породице.

        За време суђења тајкун је сведочио како је дао Нетањахуу милион долара за изборну кампању, али је касније тај исказ поправио, рекавши да му је дао много мање.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари