Ердоган најавио да ће Турска масовно делити држављанство избеглицама из Сирије

 ОПОЗИЦИЈА ЗАЗИРЕ ДА ТУСКИ ЛИДЕР НА ОВАЈ НАЧИНЕ „КУПУЈЕ ИСХОД НАРЕДНИХ ИЗБОРА”

Реџеп Тајип Ердоган

         ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да влада његове земље ради на пројекту према којем ће сиријским избеглицама бити омогућено да стекну турско држављанство ако то буду желели, пренели су данас турски медији.

         “Хоћемо да помогнемо сиријским пријатељима и да им понудимо могућност стицања држављанства Турске”, рекао је Ердоган у говору у јужној провинцији Килис, на граници са Сиријом, чије становништво се удвостручило откако траје рат у Сирији.

         За бајрамском вечером поводом краја месеца муслиманског поста Рамазана, Ердоган је нагласио да ће Министарство унутрашњих послова убрзо саопштити процедуру за захтев за добијање турског држављанства:

         „Данас имам добре вести за нашу браћу и сестре из Сирије. Међу њима и оних који желе да добију држављанство Турске. Наше Министарство унутрашњих послова на томе већ ради. Турска је и ваша кућа”.

         Британски лист Тхе Финанциал Тимес оценио је да ће Ердоган овим потезом искомпликовати реализацију споразума који је постигао са Европском унијом.

         У самој Турској, Ердоганови политички противници тврде да он давањем држављанства избеглим Сиријцима жели да за наредне изборе добије „најмање милион нових гласова” и да те изборе (2019.) унапред реши у своју корист.

         Турска је примила 2,7 милиона сиријских избеглица који су побегли од петогодишњег рата у Сирији, у коме је страдало више од 280.000 људи.

         (Бета – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари