Иницијатори петиције против Обаме и Бајдена оптужили Белу кућу да им „краде потписе“

ЊОМЕ СЕ ТРАЖИ ИСТРАГА - ДА ЛИ СУ ОБАМА, БАЈДЕН И МЕКЕЈН ПРИСТАЛИ ДА ИХ ПОДМИТИ ХОДОРКОВСКИ

  • Један од иницијатора, познати руски блогер Илиас Меркури, открио да је петиција била скупила безмало 90.000 потписа, а да је апарат Беле куће - да би заштитио Обаму - четири петине уклонио: „Направо сам скрин-шот текста петиције у моменту када је испод ње било 88.500 потписа. А онда је демократија у Белој кући пресушила. Чишћење, по нечијем налогу одозго, преживело је само 16.137 потписа“

        ИНИЦИЈАТОРИ петиције - којом се тражи истрага да ли су Барак Обама, Џо Бајден и Џон Мекејн 2005. примили мито од руског олигарха Михаила Ходорковског - осумњичили су Белу кућу да вештачки смањује број њених потписника. Другим речима: да је са сајта председника САД уклонила већи део потписа.

        Један од иницијатора, познати руски блогер Илиас Меркури, открио је да петиција била скупила безмало 90.000 потписа, а да је апарат Беле куће - да би заштитио Обаму - четири петине уклонио:

        „Направо сам скрин-шот текста петиције у моменту када је испод ње било 88.500 потписа. А онда је демократија у Белој кући пресушила. Чишћење, по нечијем налогу одозго, преживело је само 16.137 потписа“.

        Обама, Бајден и Мекејн су 2005. били сенатори. Иницијатори петиције имају индиције да им је Ходорковски дао велики новац да би кроз Сенат САД прогурали текст изјаве којом се судски процес Ходорковском (у Русији) и његовом пајташу Платону Лебедеву проглашава за политички прогон.

        Сенат САД је такву изјаву усвојио 18. новембра 2005 године. Текст изјаве заједнички су поднели сенатори Обама, Бајден и Мекејн.

        Дакле, гледано из њиховог угла: они су примљени новац „поштено одрадили“.

        Упркос томе, очигледно је да америчка администрација не дозвољава да петиција прикупи преко 100.000 потписа јер би се онда поводом ње могла покренути и истрага која за Обаму и осталу двојицу не би била баш пријатна.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари