Европска унија формира нове Европске граничне и обалске страже

ИМАЋЕ ПРАВО ДА ИНТЕРВЕНИШУ У ДРЖАВАМА НА СПОРНИМ ГРАНИЦАМА УНИЈЕ ПОПУТ ГРЧКЕ И ИТАЛИЈЕ

        ЕВРОПСКА унија је постигла договор о формирању нових снага које ће, ради сузбијања прилива миграната, моћи да интервенишу у државама на спољној граници уније, попут Грчке и Италије.

        Представници 28 земаља чланица ЕУ и Европског парламента изјавили су да су подржали предлог Европске комисије и донели одлуку да се те нове снаге формирају током лета, преноси АФП.

        Кључни одбори Европског парламента треба да гласају о том питању следеће недеље, и уколико не буде неких препрека, предлог би могао да се за месец дана нађе на седници парламента у Стразбуру.

        „Споразум о стварању нове Европске граничне и обалске страже је доказ да је Европа способна да реагује брзо и одлучно у заједничким изазовима“, рекао је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

        Лидери ЕУ су у децембру прошле године поставили рок до  30. јуна  за договор о формирању нових снага као кључног фактора за заустављање прилива миграната, уз спровођење постигнутог договора са Турском. 

        Брисел жели да те нове снаге почну са радом у септембру, а да до новембра постигну пуну оперативност.

        Неколико земаља чланица су вратиле граничне контроле који су елиминисале пре неколико година као део Шенгенског споразума.

        Нова Европска гранична и обалска стража има већи обим и шире задатке од постојеће агенција Фронтекс, са седиштем у Варшави.

        Артис Пабрикс,  главни преговарач у ЕП о овом питању, рекао је да ће увођењем нових снага „спољне границе ЕУ бити сигурније и лакше за контролу“, преноси АФП.

        „Ово није сребрни метак који може да реши миграциону кризу или да врати пуно поверење у Шенген зону, али представља врло важан први корак“ -  рекао је Пабрикс.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари